Israël

Israëlische beveiliging doodt man op Westelijke Jordaanoever

De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft acties aangekondigd tegen het toenemende geweld in Israël. Beeld REUTERS
De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft acties aangekondigd tegen het toenemende geweld in Israël.Beeld REUTERS

Israëlische beveiligers hebben zondag een 18-jarige Palestijn gedood op de Westelijke Jordaanoever.

ANP

Het Israëlische leger verklaart dat de man een handvuurwapen bij zich had en dat een aanval op een Israëlische nederzetting is verijdeld.

De Palestijnse autoriteiten zeggen dat de man werd doodgeschoten bij de nederzetting Kedumim, gebouwd op particulier Palestijns land. Het incident komt op een moment waarop de spanningen in het gebied al hoog zijn opgelopen. Het Israëlische leger doodde donderdag negen Palestijnen tijdens een inval op de Westelijke Jordaanoever. In de dagen na de inval, de dodelijkste in bijna twintig jaar, openden twee Palestijnen het vuur in Oost-Jeruzalem. Er vielen doden en gewonden.

Het rechtse kabinet van premier Benjamin Netanyahu heeft vanwege de schietpartijen besloten om meer wapenvergunningen aan burgers af te geven. Ook onderneemt het actie tegen de families van de daders. Die verliezen bepaalde sociale zekerheden en hun huizen worden ontruimd en gesloopt. Eerder werd de aanwezigheid van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever versterkt.

Volgens persbureau AFP zijn vorig jaar zeker 26 Israeliërs en 200 Palestijnen gedood in Israël en de Palestijnse gebieden, met name op de Westelijke Jordaanoever. Die wordt sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël bezet en de nederzettingen worden er, tot grote onvrede van de Israëlische autoriteiten, onder internationale wetgeving als illegaal beschouwd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden