Beschietingen

Israëlisch leger: luchtalarm klinkt na ingaan wapenstilstand Gaza

Palestijnen zoeken naar overlevenden in het puin van een beschoten wooncomplex. Beeld AFP
Palestijnen zoeken naar overlevenden in het puin van een beschoten wooncomplex.Beeld AFP

Zondagavond is het luchtalarm in het zuiden van Israël afgegaan, meldt het Israëlische leger. Dat gebeurde nadat de wapenstilstand die het land en de Palestijnse militante groep Islamistische Jihad eerder op de dag hadden afgesloten was ingegaan.

Redactie Trouw

Het leger bevestigt ook doelwitten in de Gazastrook te bestoken nadat de wapenstilstand om 21.30 uur Nederlandse tijd was ingegaan, als reactie op raketten die vanuit het gebied richting Israël werden afgevuurd.

Zaterdag kwam door een Israëlische luchtaanval opnieuw een Palestijnse leider van de Islamitische Jihad om het leven. Het gaat om Khaled Mansour. Dat heeft de beweging zondag bevestigd, nadat het Israëlische leger zaterdagavond in een verklaring zei dat ‘kopstukken van Islamitische Jihad geneutraliseerd zijn’.

Mansour had de leiding in het zuidelijke gedeelte van de Gazastrook. Vrijdag werd de hoge commandant Taysir al-Jabari al gedood. In de nacht van zaterdag op zondag voerde het Israëlische leger meerdere acties uit in de Westelijke Jordaanoever. Daarbij werden volgens Israël zeker twintig leden van Islamitische Jihad opgepakt.

Palestijnse kinderen gedood

Het totale aantal doden in de Gazastrook als gevolg van Israëlische luchtaanvallen is opgelopen tot zeker 29, meldde het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zondag. Eerder werden er 32 doden gemeld, maar dat aantal bleek lager te liggen. Ook zouden sinds vrijdag zeker 250 mensen gewond zijn geraakt. Onder de doden zijn volgens het Palestijnse ministerie zeker zes kinderen.

Meerdere kinderen zijn volgens Hamas, de militante groep die Gaza regeert, om het leven gekomen door een Israëlische aanval nabij het vluchtelingenkamp Jabalya. Israël zegt juist ‘onweerlegbaar’ bewijs te hebben dat de kinderen zijn gedood door een mislukte raketlancering van Islamitische Jihad, die grote aanwezigheid heeft in Gaza. Palestijnse militanten zouden de afgelopen dagen ook meer dan vierhonderd raketten op Israël hebben afgevuurd. Israëlische hulpdiensten melden dat bij deze aanvallen voor zover bekend geen slachtoffers zijn gevallen.

Kopstuk Islamitische Jihad

Israël hervatte de luchtaanvallen op de Gazastrook zaterdag na een eerdere reeks aanvallen een dag eerder. Daarbij werden volgens het Israëlische leger vijftien mensen gedood, onder wie Taysir Al-Jabari, een hoge commandant van de Islamitische Jihad.

De onrust in Gaza begon maandag na de aanhouding van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad. Het tweetal werd opgepakt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De organisatie dreigde vervolgens met aanvallen, waarop het Israëlische leger enkele dagen lang gebieden aan de rand van de kuststrook afzette en het alarmniveau verhoogde.

IJzeren Koepel

Israël heeft aangekondigd dat er extra batterijen van het raketafweersysteem IJzeren Koepel zijn ingezet tegen mogelijke aanvallen vanuit Gaza. “Tegen onze vijanden in het algemeen en tegen het leiderschap van Hamas en Islamitische Jihad zeg ik in het bijzonder: jullie tijd is beperkt”, aldus de Israëlische minister van defensie, Benny Gantz.

De VN-Veiligheidsraad komt maandag achter gesloten deuren bijeen om de luchtaanvallen op de Gazastrook te bespreken. De Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en China hadden hiertoe een verzoek ingediend.

Lees ook:

Israël begint nieuwe militaire operatie in Gaza, beschietingen gaan door

De beschietingen tussen het Israëlische leger en Palestijnse militieleden gaan ook op zaterdag door.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden