Netanyahu

Israëliërs demonstreren weer tegen juridische hervormingen

Israëliërs demonstreren tegen de juridische hervormingen in Jeruzalem, eerder vandaag. Beeld REUTERS
Israëliërs demonstreren tegen de juridische hervormingen in Jeruzalem, eerder vandaag.Beeld REUTERS

Vele tienduizenden mensen zijn zaterdag in Israël weer de straat op gegaan uit protest tegen de geplande hervormingen van de rechtelijke macht. Volgens Israëlische media zijn in sommige steden recordaantallen demonstranten op de been tijdens de tiende opeenvolgende zaterdag dat er wordt gedemonstreerd.

ANP

Alleen al in de havenstad Tel Aviv gaat het om 145.000 mensen, in Haifa om zo’n 50.000. Ook in Jeruzalem, Beersheba, Eilat en andere steden worden manifestaties gehouden. De actievoerders zijn het niet eens met een wetsvoorstel van de regering waarmee het parlement meer te zeggen krijgt over het rechtssysteem, terwijl het hooggerechtshof tegelijkertijd juist minder machtig wordt.

Compromis

Enkele dagen geleden sprak de Israëlische president Isaac Herzog zich voor het eerst publiekelijk uit tegen de plannen van de rechts-religieuze regering. De justitiële hervorming is volgens hem verkeerd, repressief en ondermijnt de democratie. Hij heeft aangekondigd dat hij een compromis heeft bemiddeld tussen voor- en tegenstanders van de hervorming. Details daarover zijn nog niet bekendgemaakt.

Critici zien de hervorming als een gevaar voor de scheiding der machten en waarschuwen dat Israël in een dictatuur kan veranderen. De regering vindt echter dat het hooggerechtshof momenteel te veel politieke invloed uitoefent en wil daaraan een einde maken.

Lees ook:

Het verzet tegen Netanyahu blijft zich uitbreiden

Het verzet in Israël tegen de plannen van de regering blijft zich uitbreiden. Ook onder groepen die doorgaans niet zo snel de straat opgaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden