Wapenstilstand voorbij

Israël voert eerste luchtaanval op Gaza uit sinds wapenstilstand

De luchtaanval vond plaats in de vroege ochtenduren. Beeld AFP
De luchtaanval vond plaats in de vroege ochtenduren.Beeld AFP

Opnieuw zijn er luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. Het is het eerste militaire optreden van Israëls nieuwe regering.

Israëls nieuwe regering is nog maar een paar dagen oud, maar de eerste luchtaanvallen op Gaza zijn inmiddels al een feit. Woensdagochtend vroeg werden verschillende doelen in Gaza-stad en Khan Younis in de Gazastrook geraakt. Volgens het Israëlische leger ging het om gebouwen die door Hamas gebruikt werden. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

De luchtaanvallen komen minder dan een maand na de wapenstilstand die een einde maakte aan de elf dagen durende oorlog tussen Hamas en Israël, waarbij zeker 256 Palestijnen en 13 Israëliërs zijn gedood. Volgens het Israëlische leger zijn de luchtaanvallen een reactie op de ‘ontvlambare ballonnen’ die dinsdag door Hamas zijn opgelaten vanuit Gaza. De ballonnen zijn een veelgebruikte tactiek van Hamas, en veroorzaken veel natuurbranden in het zuiden van Israël wanneer ze daar neerkomen.

Een woordvoerder van Hamas liet weten dat de ballonnen de grens over zijn gestuurd in een reactie op de vlaggenmars die dinsdag door Oost-Jeruzalem trok. Aan de mars deden honderden ultranationalistische Israëliërs mee die met de optocht de verovering van Oost-Jeruzalem door het Israëlische leger in 1967 vieren. De mars vindt normaal plaats op Jeruzalemdag, een nationale feestdag die dit jaar op 9 mei zou plaatsvinden, maar die werd uitgesteld nadat de spanningen in de hoofdstad hoog waren opgelopen rondom de naderende huisuitzettingen van Palestijnse families in de wijk Sheikh Jarrah en onlusten rondom de Al-Aqsamoskee.

‘Dood aan de Arabieren’

De Palestijnse inwoners van Jeruzalem zien de mars als een provocatie; volgens het internationaal recht is Oost-Jeruzalem de toekomstige hoofdstad van een Palestijnse staat. Voorafgaand aan de mars werden veel straten afgesloten door de Israëlische politie en werden Palestijnse demonstranten gesommeerd het gebied te verlaten; hierbij werden 17 demonstranten gearresteerd.

Toen de mars eenmaal was begonnen, gingen al snel beelden rond op sociale media van deelnemers die met Israëlische vlaggen zwaaiden en ‘Dood aan de Arabieren’ scandeerden, tot afkeer van minister van buitenlandse zaken Yair Lapid. “Het feit dat er radicalen zijn voor wie de Israëlische vlag haat en racisme vertegenwoordigt is abominabel en onvergeeflijk”, twitterde hij.

De uiterst rechtse parlementsleden Itamar Ben-Gvir (l) en Bezalel Smotrich (r) deden dinsdag ook mee aan de vlaggenmars door Oost-Jeruzalem.  Beeld AFP
De uiterst rechtse parlementsleden Itamar Ben-Gvir (l) en Bezalel Smotrich (r) deden dinsdag ook mee aan de vlaggenmars door Oost-Jeruzalem.Beeld AFP

De vlaggenmars was de eerste uitdaging voor de nieuwe regering, die na een stemming in de Knesset – het Israëlische parlement– zondag is geïnstalleerd. Eerst stond de mars nog gepland voor vorige week, maar deze werd door oud-premier Netanyahu vooruitgeschoven naar deze week – volgens sommigen om expres een eerste bommetje te leggen onder de kersverse regering. Zo werd verwacht dat de mars onrust kon creëren tussen het islamistische Ra’am en de andere partijen van de coalitie. Maar hoewel Mansour Abbas, leider van Ra’am, van mening is dat de mars afgelast had moeten worden, zei hij dat hij premier Bennett hier niet om gevraagd heeft. “Als we overal over gaan kibbelen, dan valt deze coalitie uit elkaar”, liet hij dinsdag weten. Zo lijkt de regering deze eerste test te hebben doorstaan.

Bennett heeft ook laten zien dat zijn regering bereid is om aanvallen uit te voeren op Gaza, ook al haalt hij daarmee mogelijk de woede van de Verenigde Staten op de hals, die samen met Egypte de afgelopen weken druk waren de wapenstilstand tussen Hamas en Israël te bestendigen. De harde reactie is op zich geen verrassing: Bennett heeft zich altijd al fel uitgesproken tegen de aanvallen van Hamas met ontvlambare ballonnen. “Iedereen die er een lanceert is een terrorist die Israëliërs wil vermoorden, en moet geraakt worden”, zei hij in 2019 toen hij minister van defensie was. Die woorden blijken geen loze belofte, daar getuigen de luchtaanvallen woensdag van.

Lees ook:

De nieuwe Israëlische regering bereikt haar eerste doel: Bibi is weg

Er is een nieuwe Israëlische regering, eentje zónder Benjamin Netanyahu. Hoe lang deze nieuwe regering het zal volhouden is nog de vraag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden