Israël

Israël sluit grenspost Gaza uit vergelding voor beschietingen

Een wit spoor van testraketten die vanuit Gaza worden afgevuurd.Beeld AFP

Israëlische autoriteiten hebben aangekondigd dat zij een toegangspunt voor goederen aan de grens met de Gazastrook gaan afsluiten als vergelding. Vanuit de verarmde Palestijnse enclave, die door de fundamentalistische Hamas-beweging wordt bestuurd, zijn de laatste tijd meerdere brandgevaarlijke ballonnen opgelaten en raketten afgevuurd.

Maandagochtend zou Hamas volgens Israël nog raketten hebben afgevuurd in de richting van de Middellandse Zee. Maandagavond meldden Israëlische bronnen dat er meerdere brandgevaarlijke ballonnen in Zuid-Israël waren geland, waarbij geen slachtoffers zouden zijn gevallen.

Het Israëlische orgaan dat verantwoordelijk is voor civiele operaties in de Palestijnse Gebieden maakte daarop bekend dat de grenspost Kerem Shalom, van waaruit goederen uit Israël Gaza binnenkomen, ‘gesloten zal zijn voor alle personen en goederen behalve essentiële humanitaire hulp en brandstof’.

,,Deze beslissing werd genomen vanwege de onophoudelijke stroom van brandgevaarlijke ballonnen vanuit de Gazastrook naar Israël’’, luidde de verklaring vanuit Israël, waarbij Hamas ervan werd beschuldigd ‘verantwoordelijk’ te zijn omdat het aan de macht is in de Gazastrook, een gebied met zo'n twee miljoen inwoners.

Vergeldingsaanvallen

Sinds Hamas in 2007 in Gaza aan de macht kwam, hebben Israël en de beweging drie oorlogen gevoerd. Ook besloot Israël een muur rond Gaza op te werpen. Ondanks een wapenstilstand die vorig jaar werd gesloten, vinden er geregeld over en weer aanvallen tussen Hamas en en het Israëlische leger plaats.

Volgens een hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Gaza wil Hamas met de brandballonnen het signaal aan Israël afgeven dat het wil dat de blokkade juist wordt verlicht, zodat de economische omstandigheden in Gaza kunnen verbeteren.

Lees ook:

Bestand tussen Gaza en Israël lijkt ver weg in escalerend conflict

De Egyptische bemiddelingspoging tussen Islamitische Jihad (IJ) en Israël leidt tot niets. Israël blijft aanvallen.

Steun Palestijnen in ongelijk conflict tegen Israël

Palestijnen moeten onder bezetting leven in geïsoleerde, thuisland-achtige locaties. Dat maakt het steeds moeilijker de parallel met apartheid níet te zien, schrijft Theo Brand, politicoloog, lid van de Protestantse Kerk en scheidend hoofdredacteur van GroenLinks-magazine De Linker Wang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden