Israël

Israël kondigt acties aan na schietpartij synagoge

Demonstranten richtten zich tijdens de protesten in Israël tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Beeld REUTERS
Demonstranten richtten zich tijdens de protesten in Israël tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu.Beeld REUTERS

Israël gaat meer wapenvergunningen afgeven aan burgers na een schietpartij in Oost-Jeruzalem waarbij een Palestijnse man zeven mensen doodde die een synagoge verlieten.

Redactie Trouw

Dat kondigde premier Benjamin Netanyahu in de nacht van zaterdag op zondag aan na overleg met zijn kabinet. Netanyahu zei “krachtige, snelle en nauwkeurige maatregelen” te nemen na de schietpartij en een ander incident, waarbij een 13-jarige Palestijnse jongen op twee mensen schoot. Het kabinet stemde in met maatregelen tegen de families van de daders, die daardoor bepaalde sociale zekerheden verliezen. Ook worden hun huizen ontruimd en gesloopt.

De schietincidenten deden zich voor na grote onrust over een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Bij die operatie kwamen negen Palestijnen om het leven. De inval van donderdag was volgens VN-experts de dodelijkste in bijna twintig jaar.

Eerder zaterdag kondigde Israël al aan de aanwezigheid van het leger op de Westelijke Jordaanoever te versterken. Wel riep Netanyahu mensen op het recht niet in eigen handen te nemen. “We zijn niet uit op escalatie maar bereiden ons voor op elk scenario”, aldus de vorige maand teruggekeerde premier, die zwaar wordt bekritiseerd in eigen land.

Grootschalige protesten

Zaterdag gingen opnieuw tienduizenden mensen in onder meer Tel Aviv en Jeruzalem de straat op om te demonstreren tegen de huidige regering. De grootste menigte had zich opnieuw verzameld in Tel Aviv maar de protesten klonken ook in andere steden, waaronder Jeruzalem bij de woning van president Isaac Herzog.

Volgens de Israëlische media staken de betogers kaarsen aan en hielden ze een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de schietpartij bij de synagoge in Oost-Jeruzalem.

De actievoerders keerden zich ook nu tegen de plannen van het kabinet het rechtssysteem in het land te ontkrachten. Minister van Justitie Jariv Levin wil dat een meerderheid in het parlement, momenteel uiterst rechts en conservatief, wetgeving moet kunnen goedkeuren, ook al zou die volgens het Hooggerechtshof in strijd zijn met de grondwet. Levin wil bovendien de samenstelling wijzigen van het college dat rechters benoemt. Hij verwijt het Hof tevens bovenmatige inmenging in politieke besluitvorming.

Tegenstanders waarschuwen dat uitvoering van die voornemens een einde maakt aan de democratie in Israël. Dat deden ze zaterdag al voor de vierde keer op rij. Een aantal demonstranten leverde tevens kritiek op de omgang met Palestijnen. “Met bezetting bestaat democratie niet”, stond op een plakkaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden