Internationale relaties

Israël en Saoedi-Arabië vormen één front tegen hun gemeenschappelijke vijand: Iran

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (r) en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo tijdens een recente ontmoeting in Neom.Beeld Bandar Al-Jaloud, AFP

Israël en Saoedi-Arabië hopen dat Joe Biden zich net als Trump hard zal opstellen tegen Iran, hun gemeenschappelijke vijand. In het diepste geheim halen ze daarom de banden aan.  

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft volgens diverse bronnen een bezoek gebracht aan de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Het was voor zover bekend de eerste ontmoeting tussen de twee leiders, aan de vooravond van het aantreden van de nieuwe regering van Joe Biden. Israël en Saoedi-Arabië hopen allebei dat de nieuwe Amerikaanse president zich hard zal opstellen tegen Iran, hun gemeenschappelijke vijand.

De geheime reis van Netanyahu lekte in de loop van maandagochtend uit in de Israëlische pers, waarna minister Yoav Gallant bevestigde dat de ontmoeting had plaatsgevonden. Hij noemde het bezoek een ‘geweldige prestatie’. Later op de dag volgde een officiële ontkenning uit Saoedi-Arabië, al bevestigden anonieme Saoedische functionarissen tegenover de krant Wall Street Journal dat Netanyahu wel degelijk op visite was geweest.

Normalisatie

De Israëlische premier vloog zondag naar verluidt naar Neom, een badplaats in Saoedi-Arabië, in aanwezigheid van de chef van de geheime dienst Mossad. Aan de Rode Zee sprak Netanyahu met Bin Salman, de Saoedische kroonprins en feitelijke leider van het land. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo, was van de partij.

Hoewel Netanyahu tegenover de pers niet op het bezoek wilde ingaan, zou er gesproken zijn over normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en de Saoedi’s. Van oudsher zegt Saoedi-Arabië Israël pas als land te willen erkennen na een vredesdeal met de Palestijnen. Maar hoewel daar steeds minder uitzicht op is, vindt onder de radar wel steeds meer samenwerking plaats tussen de landen, tot frustratie van de Palestijnen.

Zo maakte Saoedi-Arabië begin dit jaar bekend dat islamitische pelgrims uit Israël voortaan welkom zijn, en hebben Israëlische vliegtuigen sinds kort toegang tot het Saoedische luchtruim. Ook stond Saoedi-Arabië toe dat de kleinere Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten dit jaar onder auspiciën van de Amerikaanse president Trump formele betrekkingen aanknoopten met Israël.

Signaal aan Biden

Die diplomatieke deals waren voor Israël mooie opstekers, maar een akkoord met het machtige Saoedi-Arabië zou voor de Joodse staat de hoofdprijs betekenen. Dat daar nu over gesproken wordt, komt met name doordat de landen in Iran een gemeenschappelijk vijand zien.

Netanyahu en Bin Salman waren dan ook blij met de opstelling van Donald Trump, die uit het nucleaire akkoord met Iran stapte en de sancties fors opvoerde. Ze zijn bezorgd over Biden, die de onderhandelingen met Iran mogelijk wil hervatten. In die zin kan het bezoek van zondag ook gezien worden als een signaal aan de nieuwe Amerikaanse president: twee van zijn bondgenoten zijn het over een politiek van confrontatie met Iran in ieder geval met elkaar eens.

Lees ook:

De Palestijnen voelen zich verraden door de VAE, maar een deal met Israël was al lang in de maak

De Palestijnen voelen zich in de steek gelaten door de Verenigde Arabische Emiraten, nu de Golfstaat diplomatieke banden aanknoopt met Israël. Maar een deal tussen Israël en de VAE zat er al heel lang aan te komen. En mogelijk volgen er meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden