Nieuwe militaire operatie

Israël begint nieuwe militaire operatie in Gaza, beschietingen gaan door

Rook stijgt op boven Gaza, zaterdagochtend, na een nacht van nieuwe beschietingen over en weer.  Beeld AFP
Rook stijgt op boven Gaza, zaterdagochtend, na een nacht van nieuwe beschietingen over en weer.Beeld AFP

De beschietingen tussen het Israëlische leger en Palestijnse militieleden gaan ook op zaterdag door. De Israëlische luchtaanvallen op Gaza begonnen vrijdag. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er minstens tien doden gevallen.

Redactie Trouw

Een Israëlisch legervliegtuig heeft doelen in de Gazastrook geraakt en Israëlische steden zijn beschoten vanuit Palestijnse gebieden. Het is de tweede dag van beschietingen.

Israël voerde vrijdag een aanval uit op de Gazastrook. Daarbij vielen tien doden, onder wie een vijfjarig kind. Ook werd een hooggeplaatst lid van Islamitische Jihad, Taiseer al-Jabari, gedood door de Israëlische luchtaanval op vrijdag. Dat maakt de militante organisatie bekend. Op beelden die uit Gaza komen zijn meerdere dodelijke slachtoffers te zien. Er raakten 79 mensen gewond, volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid.

Het Israëlische leger heeft het niet over burgerslachtoffers, maar meldt dat er minstens tien militanten van Islamitische Jihad zijn omgekomen bij de aanvallen. Israël zei dat de aanval gericht was op de groepering Islamitische Jihad. Vier van de negen doden waren lid van die groep. Als reactie vuurde de militie 160 raketten af richting Israël. De meeste raketten werden onderschept, een aantal mensen raakte gewond.

Zaterdagochtend werden negentien leden van Islamitische Jihad opgepakt in de Westelijke Jordaanoever. Israël is volgens premier Yair Lapid niet geïnteresseerd in een groot conflict met Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook, “maar deinst daar ook niet voor terug”.

Egypte, Qatar en de Verenigde Naties zijn vrijdag direct begonnen met het opzetten van gesprekken om de vrede weer te herstellen.

Volgens Islamitische Jihad is een hooggeplaatst lid in Gaza gedood door de luchtaanval.  Beeld AFP
Volgens Islamitische Jihad is een hooggeplaatst lid in Gaza gedood door de luchtaanval.Beeld AFP

‘Operatie Ochtendgloren’

De luchtaanvallen zijn volgens het Israëlische leger het begin van een nieuw militair offensief in Gaza, ‘Operatie Ochtendgloren’ genaamd, gericht tegen Islamitische Jihad.

De aanvallen komen na oplopende spanning rondom Gaza en de bezette Westoever nadat de leider van Islamitische Jihad in Jenin, Bassam al-Saadi, dinsdag werd gearresteerd door een undercover team van de Israëlische grenspolitie.

Naast al-Saadi werd ook een van zijn adviseurs gearresteerd, en een 17-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten. Volgens een verklaring van de factie van Islamitische Jihad in Jenin was de jongen lid van de organisatie.

Militaire operatie

De afgelopen week heeft Israël, uit angst voor represailles op de arrestatie vanuit Gaza, meerdere wegen rondom de enclave geblokkeerd en het treinverkeer in het gebied stilgelegd.

Premier Yair Lapid en minister van defensie Benny Gantz hielden voor de aankondiging van de nieuwe militaire operatie een veiligheidsoverleg. “Tegen onze vijanden in het algemeen en tegen het leiderschap van Hamas en Islamitische Jihad zeg ik in het bijzonder: jullie tijd is beperkt”, zei de minister achteraf.

De woordvoerder van Hamas - de militante beweging die de leiding heeft in Gaza - Fawzi Barhoum heeft in een verklaring gereageerd op de Israëlische luchtaanvallen: “De Israëlische vijand, die de escalatie tegen Gaza is begonnen en een nieuwe misdaad heeft begaan, zal de volledige prijs moeten betalen en de verantwoordelijkheid hiervoor moeten dragen”.

Israël heeft aangekondigd dat er extra batterijen van de IJzeren Koepel - een raketafweersysteem - zijn ingezet tegen mogelijke aanvallen vanuit Gaza.

Lees ook:

‘Dappere en vriendelijke’ Palestijnse journalist doodgeschoten op de Westoever’

De dood van journalist Shireen Abu Akleh (51) schokt veel Arabieren en andere kijkers van nieuwszender Al Jazeera, voor wie zij al decennia een vertrouwd gezicht was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden