Syrië

Islamitische Staat verliest in rap tempo leiders

Amerikaanse troepen in een gezamenlijke oefening met Koerdische troepen, in het noordoosten van Syrië, waar regelmatig operaties tegen IS worden uitgevoerd.  Beeld AFP
Amerikaanse troepen in een gezamenlijke oefening met Koerdische troepen, in het noordoosten van Syrië, waar regelmatig operaties tegen IS worden uitgevoerd.Beeld AFP

Met de dood van Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurashi verliest de terreurgroep al de derde leider in drie jaar.

Isabel Bolle

In een audiobericht dat door de terreurgroep Islamitische Staat via berichtenapp Telegram werd verspreid kwam woensdag het nieuws dat Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurashi, de leider van de groep, dood is. Volgens de woordvoerder van de groep werd al-Hashimi al-Qurashi gedood terwijl hij ‘streed met de vijanden van God’, maar verdere details werden er niet gegeven.

Kort daarna kwam Centcom – het militaire hoofdkwartier van de VS in het Midden-Oosten en Centraal-Azië – met het nieuws dat al-Hashimi al-Qurashi al in oktober zou zijn omgekomen bij een militaire operatie uitgevoerd door Syrische rebellen in het zuiden van Syrië.

In dit gebied zijn rebellen actief die door gesloten overeenkomsten met het Syrische regeringsleger niet naar de noordwestelijke enclave Idlib gedeporteerd zijn, zoals met veel andere rebellen gebeurd is. Het is niet duidelijk waarom het nieuws van de gedode IS-leider niet al in oktober naar buiten kwam, als dit al bekend was.

Veel verschillende leiders

Het Witte Huis heeft laten weten dat het nog bezig is alle details rondom de dood van al-Hashimi al-Qurashi in kaart te krijgen, maar verwelkomt het feit dat ‘een leider van IS niet langer op deze aarde rondloopt’, zei woordvoerder John Kirby tijdens een persconferentie.

Sinds de dood van Abu Bakr al-Baghdadi – de eerste ‘kalief’ van Islamitische Staat – drie jaar geleden heeft de terreurgroep de laatste tijd veel verschillende leiders gehad, die elk maar kort aan de top zaten.

Zo kwam de opvolger van al-Baghdadi, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, in februari van dit jaar om het leven tijdens een aanval van een groep Amerikaanse commando’s op het huis waar hij zich schuilhield, in het noordwesten van Syrië. Volgens de VS blies de toenmalige leider zichzelf op, waardoor hij met enkele familieleden om het leven kwam.

Zijn opvolger, van wie de dood nu is bevestigd, was maar iets meer dan een halfjaar aan de macht. Volgens de woordvoerder van IS wordt hij nu opgevolgd door Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi.

Al-Qurashi

De verschillende leiders zijn overigens niet per se aan elkaar verwant – de naam ‘al-Qurashi’ komt van ‘Quraish’, de naam van een verzameling stammen waar de profeet Mohammed toe behoorde. Volgens IS zijn hun leiders ook afstammelingen van dit stamverband, en daarom wordt de naam ‘al-Qurashi’ onderdeel van hun nom de guerre als leider.

Hoewel het geen van de recente IS-leiders is gelukt dezelfde status te vergaren als al-Baghdadi in zijn tijd – toen het zogenoemde kalifaat zich uitstrekte over Syrië en Irak – en de terreurgroep de laatste jaren in het Midden-Oosten flink heeft ingeleverd aan invloed, betekent het niet dat ze alle kracht heeft verloren. Zowel in Syrië als Irak voert de groep nog regelmatig dodelijke operaties uit.

Lees ook:

Turkse aanvallen op Syrië kunnen de jihadisten van Islamitische Staat in de kaart spelen

De Turkse luchtaanvallen op Noord-Syrië kan voor Islamitische Staat goed uitpakken, waarschuwen de Amerikanen. In de chaos kunnen veel jihadisten op vrije voeten komen en zich hergroeperen.

Belegering van gevangenis laat zien dat IS nog altijd een machtsfactor is in Syrië

De strijd tussen IS en Koerdische troepen rondom een gevangenis in het noordoosten van Syrië duurt al dagen. Er zijn ernstige zorgen over honderden kinderen die worden vastgehouden door de jihadisten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden