Iran

Iran zweert wraak voor liquidatie kopstuk Revolutionaire Garde

Sayyad Khodaei, kolonel van de Iraanse Revolutionaire Garde, werd zondag in zijn auto voor zijn huis doodgeschoten door twee onbekenden op een motor. Beeld via Reuters
Sayyad Khodaei, kolonel van de Iraanse Revolutionaire Garde, werd zondag in zijn auto voor zijn huis doodgeschoten door twee onbekenden op een motor.Beeld via Reuters
Trouw Redactie Buitenland

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gezworen dat zijn land de moordaanslag op kolonel Sayyad Khodaei van de Revolutionaire Garde zal vergelden. Op zondag werd Khodaei, die in een ongepantserde auto reed, vanaf een motor onder vuur genomen door twee onbekende mannen.

De aanslag is door niemand opgeëist, maar de stijl van de aanslag lijkt op eerdere aanslagen die in Iran tegen atoomwetenschappers werden uitgevoerd. Iran heeft Israël van die aanslagen beschuldigd, en ook deze keer suggereerde Raisi dat hij de dader in die hoek zoekt. Hij haalde uit naar ‘de hand van de mondiale arrogantie’, waarmee hij naar de Verenigde Staten en Israël verwijst.

Er is nog niet veel informatie over wie Khodaei precies was en wat zijn functie was binnen de Revolutionaire Garde, het ondoorzichtige elitekorps van het Iraanse leger dat direct onder geestelijk leider Khamenei valt. Raisi noemde hem een ‘martelaar’.

Van Sayyad Khodaei was niet bekend wat hij precies deed binnen de Iraanse Revolutionaire Garde, het ondoorzichtige elitekorps van het Iraanse leger dat direct onder geestelijk leider Khamenei valt. Beeld ANP / EPA
Van Sayyad Khodaei was niet bekend wat hij precies deed binnen de Iraanse Revolutionaire Garde, het ondoorzichtige elitekorps van het Iraanse leger dat direct onder geestelijk leider Khamenei valt.Beeld ANP / EPA

Israël hield zich stil. Maar veel Israëlische kranten publiceerden op zondagavond direct uitgebreide biografieën van Khodaei, zonder duidelijke bronvermelding. Dat doet vermoeden dat Israëlische autoriteiten meer weten van de aanslag en de informatie bij de media hebben ingestoken. Volgens de profielen die van hem verschenen was Khodaei betrokken bij complotten tegen Israëlische diplomaten en zakenlieden.

De Iraanse televisie noemde hem een ‘verdediger van het altaar’, een term die vaak gebruikt wordt voor Iraniërs die in Syrië en Irak tegen de soennitische extremisten van IS hebben gevochten. Khodaei wordt dinsdag begraven. In Teheran zal een straat naar hem worden vernoemd.

Lees ook:

Liquidatie van Iraanse atoomgeleerde ‘gebeurde met een samengesteld wapen van 1000 kilo’

De omstandigheden rond de liquidatie van de Iraanse atoomgeleerde Mohsen Fakhrizadeh bleven lange tijd vaag. De Engelse krant The Jewish Chronicle komt nu met meer details, na gesproken te hebben met bronnen binnen Israëls veiligheidsdiensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden