Verkeerscamera's

Iran wil hoofddoekplicht strenger bewaken met camera's

Duizenden mensen zijn op weg naar de Aichi begraafplaats in Saqez, Mahsa Amini's woonplaats. De optocht is ter nagedachtenis aan Amini's dood, na arrestatie door de Iraanse zedenpolitie. Beeld AFP / UCG IMAGE
Duizenden mensen zijn op weg naar de Aichi begraafplaats in Saqez, Mahsa Amini's woonplaats. De optocht is ter nagedachtenis aan Amini's dood, na arrestatie door de Iraanse zedenpolitie.Beeld AFP / UCG IMAGE

De autoriteiten van het streng islamitische Iran willen de hoofddoekplicht voor vrouwen gaan bewaken met camera’s op straat. De huidige verkeerscamera’s kunnen voor dat doel worden ingezet, vindt een commissie van het parlement.

ANP

Bij overtredingen worden vrouwen per sms gewaarschuwd. Als ze een waarschuwing een paar keer negeren, dreigt straf.

Vorige maand meldden Iraanse media al aanscherpingen in de strijd tegen het schenden van de islamitische kledingvoorschriften. Een krant noemde onder meer heropvoedingscursussen, uitreisverboden, arbeidsbeperkingen en boetes. Volgens critici heeft deze strengere aanpak geen maatschappelijk draagvlak.

Veel vrouwen in de grote steden van Iran dragen geen hoofddoek meer. De beruchte zedenpolitie, die patrouilleerde om het dragen van een hoofdbedekking af ​​te dwingen, is bijna volledig uit het straatbeeld verdwenen.

Iraniërs demonstreren al ruim vier maanden tegen de onderdrukking door het regime na de dood van de jonge vrouw Mahsa Amini, die in september overleed nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie. Ze werd het symbool van de jongste golf antiregeringsprotesten die Teheran in de ergste politieke crisis in decennia stortte. De protesten op straat namen de afgelopen weken wel af.

Lees ook:

Wie zijn de Iraanse jongeren die de doodstraf boven het hoofd hangt?
In Iran krijgen steeds meer opgepakte demonstranten de doodstraf. Wie zijn de gevangenen die elk moment geëxecuteerd kunnen worden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden