Midden Oosten

Iran en Saudi-Arabië knopen na jaren weer betrekkingen aan

De onderhandelaars in Peking schudden elkaar de hand na de bekendaking van de hervatting van de banden tussen Iran en Saudi-Arabië.  Beeld AFP
De onderhandelaars in Peking schudden elkaar de hand na de bekendaking van de hervatting van de banden tussen Iran en Saudi-Arabië.Beeld AFP

Iran en Saudi-Arabië knopen weer betrekkingen aan en heropenen hun ambassades.

Redactie Trouw

De onenigheid tussen beider landen bedreigde lang de stabiliteit in de regio, en wordt dan ook internationaal verwelkomd. De bekendmaking kwam na vier dagen topoverleg achter gesloten deuren in Peking.

Een topman in het Iraanse regime heeft gezegd dat de twee landen binnen twee maanden tijd weer diplomatieke betrekkingen hebben. Hij dankte China voor de rol die dat land heeft gespeeld bij het herstel van de relaties. Tijdens een ceremonie zijn documenten ondertekend voor de hervatting van de relaties, melden Iraanse en Saudische staatsmedia.

De twee mogendheden beloven elkaars soevereiniteit te respecteren en zich niet te mengen in elkaars binnenlandse aangelegenheden. Een veiligheidsakkoord dat de twee meer dan dan twintig jaar terug sloten, wordt weer van kracht.

Iran en Saudi-Arabië verbraken begin 2016 de relaties nadat in Saudi-Arabië een sjiitische geestelijke was geëxecuteerd en in Teheran de Saudische ambassade was bestormd. Iran is overwegend sjiitisch en is sinds 1979 in conflict met het Westen, vooral de VS. Saudi-Arabië is overwegend soennitisch en een trouwe bondgenoot van de VS. Zowel Iran als Saudi-Arabië dichten zich een leidende rol toe in de islamitische wereld. Ze zijn bittere tegenstanders in onder meer de strijd in Jemen.

De Chinese topdiplomaat Wang Yi omschreef de overeenkomst als een ‘overwinning voor dialoog en vrede’, daaraan toevoegend dat China een constructieve rol wenst te blijven spelen op het wereldtoneel, zoals deze.

Analisten zien dat beide zijdes hun voordeel kunnen halen uit deze de-escalatie, nu Iran poogt te voorkomen dat het door Amerikaanse pogingen wordt geïsoleerd en Saudi-Arabië zich wil richten op economische ontwikkeling. Omliggende landen als Bahrein, Oman en Qatar reageerden verheugd op de hernieuwing van de banden tussen beider landen, net als Irak en Egypte.

Lees ook:

Na vijf jaar praten aartsvijanden Saudi-Arabië en Iran weer met elkaar

Vorig jaar vond al een eerste diplomatieke doorbraak plaats: Iran en Saudi-Arabië hebben elkaar ontmoet voor onderhandelingen. Het zou de eerste keer in vijf jaar zijn dat de twee rivalen direct met elkaar in gesprek gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden