Iran

Iran: duidelijk bewijs betrokkenheid Israël bij moordaanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper

De kerncentrale in Natanz op archiefbeeld, die eerder dit jaar gesaboteerd zou zijn. Iran spreekt ook hier van een aanslag.  Beeld Stringer
De kerncentrale in Natanz op archiefbeeld, die eerder dit jaar gesaboteerd zou zijn. Iran spreekt ook hier van een aanslag.Beeld Stringer

Iran heeft in een brief aan secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties (VN) geschreven dat er ‘serieuze bewijzen’ zijn dat Israël betrokken is bij de moordaanslag op de prominente atoomexpert Mohsen Fakhrizadeh. De wetenschapper, die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken, werd vrijdag in de buurt van Teheran bij een aanslag gedood.

Redactie

“We verwachten dat de VN de aanslag krachtig veroordeelt. Dit is een waarschuwing voor enige avontuurlijke maatregelen van de VS en Israël tegen Iran, vooral gedurende de resterende maanden van de huidige Amerikaanse regering. Iran heeft het recht zijn bewoners en de belangen van het land te verdedigen”, schreef de Iraanse VN-gezant Majid Takht Ravanchi aan de VN.

Guterres riep eerder vrijdag iedereen op terughoudend te zijn. Alle acties die tot een stijging van de spanning in de regio kunnen leiden, moeten worden vermeden, aldus zijn woordvoerder. Guterres kwam met de oproep na de aankondiging van Iran de moord op de topwetenschapper te wreken.

Het ministerie van Defensie bevestigde de dood kort nadat Iraanse media het overlijden van de topexpert hadden gemeld. De auto van wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh werd in een voorstad van de hoofdstad Teheran onder vuur genomen. De 63-jarige atoomgeleerde bezweek kort daarna aan zijn verwoningen.

Fakhrizadeh gaf volgens Westerse landen, Israël en Iraanse bannelingen leiding aan het programma voor nucleaire wapens dat in 2003 werd stilgelegd. Iran heeft altijd ontkend dat het op zoek was of is naar het maken van een atoombom.

Eerdere aanslag

Eerder dit jaar raakte het belangrijke Iraanse nucleair complex bij Natanz zwaar beschadigd door sabotage, zoals de Iraanse autoriteiten het omschreven, zonder een dader te noemen. Buitenlandse waarnemers vermoeden een aanslag.

Iran kondigde enkele maanden geleden aan een nieuwe, grotere nucleaire installatie te bouwen als vervanging van het complex dat in juli werd verwoest door een explosie en een daarop volgende brand. In de installatie werd uranium verrijkt, dat wordt gebruikt in kerncentrales en atoomwapens.

Volgens het internationale nucleaire akkoord uit 2015 zou Iran het eigen atoomprogramma beperken in ruil voor verlichting van sancties. Toen de Verenigde Staten zich uit het akkoord terugtrokken, begon Iran weer meer verrijkt uranium te produceren.

Iran wijst naar Israël, VN roepen op tot kalmte

In Iran is met woede gereageerd op de moordaanslag. Het land zegt aanwijzingen te hebben dat Israël een rol heeft in de moord. De moord “laat de intensiteit van de haat van onze vijanden zien”, reageerde minister van Defensie Amir Hatami. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif claimde dat er “serieuze aanwijzingen” waren over een rol van Israël in de aanslag.

De Verenigde Naties (VN) roepen op tot kalmte na de moordaanslag op het vermeende meesterbrein van het geheime Iraanse atoombomprogramma. Alle acties die tot een stijging van de spanning in de regio kunnen leiden, moeten worden vermeden, aldus de woordvoerder van secretaris-generaal Antonio Guterres.

Guterres komt met de oproep na de aankondiging van Iran de moord op de topwetenschapper te wreken. Een belangrijk adviseur van het streng islamitische regime in de hoofdstad Teheran zei al dat aartsvijand Israël, dat volgens hem achter de aanslag zou zitten, een oorlog wil ontketenen. De moord zou de zegen hebben van de Amerikaanse president Trump.

Lees ook:

Twee explosies bij militaire locaties in Iran ‘onder zeer verdachte omstandigheden’

De brand bij het nucleaire complex in de stad Natanz is de tweede mysterieuze ontploffing in een week bij een belangrijke militaire locatie in Iran. Hebben de Jachtluipaarden van het thuisland er iets mee te maken?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden