Demonstraties

Iraanse tv-zender weg uit Verenigd Koninkrijk om bedreigingen

De Iraanse ambassade in Londen.  Beeld AFP
De Iraanse ambassade in Londen.Beeld AFP

De Iraanse tv-zender Iran International TV heeft besloten haar studio in Londen te sluiten en voortaan verder uit te zenden vanuit de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. De zender liet zaterdag weten die beslissing te nemen vanwege bedreigingen die vanuit Iran werden gedaan.

Redactie Trouw

De zender werd door Iraanse hoogwaardigheidsbekleders meerdere malen bedreigd sinds september vorig jaar overal in het land hevige protesten tegen het regime zijn uitgebroken. In Iran werd de internettoegang voor de bevolking afgesloten, waardoor inwoners van het land geen nieuws en andere informatie meer konden krijgen, behalve via de door de staat gecontroleerde kanalen. Iran International TV bleef vanuit Londen wel uitzenden en werd een belangrijke tegenhanger van de nieuwsstroom uit Iran zelf.

Veiligheid

Volgens een verklaring werden de dreigementen dusdanig groot dat het niet meer mogelijk was om de veiligheid van het personeel in de studio en iedereen die in de buurt daarvan kwam of werkte te waarborgen. Na een eerste waarschuwing over de veiligheid in november, werd de beveiliging al aangescherpt.

“Laten we duidelijk maken dat dit niet alleen een bedreiging van onze tv-zender is, maar ook voor het hele Britse volk”, zegt manager Mahmood Enayat van de zender. “Dit is zelfs een aanslag op de waarden van soevereiniteit, veiligheid en vrijheid van meningsuiting die het Verenigd Koninkrijk altijd hoog in het vaandel heeft staan.”

Lees ook:

Revolutionaire Garde Iran geldt als terreurgroep, maar kan beter toch niet op terrorismelijst

De Iraanse Revolutionaire Garde terroristisch noemen, is toch niet de beste manier om de groep aan te pakken, betoogt Tanya Mehra, terrorisme-expert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden