Venezuela

Iraanse olietanker aangekomen in Venezuela

Gesloten benzinestation van staatsbedrijf PDVSA in Venezuela. Beeld REUTERS
Gesloten benzinestation van staatsbedrijf PDVSA in Venezuela.Beeld REUTERS

Een Iraanse olietanker is volgens de Iraanse ambassade in Caracas in Venezuela aangekomen. Het is de eerste van vijf olietankers die de brandstof naar het olierijke Zuid-Amerikaanse land brengen, dat door jarenlang wanbeleid vrijwel zonder olie zit.

Redactie/ANP

Een tweede tanker, de Forest, komt volgens Iraanse media snel ook in Venezuela aan. Venezuela beschikt over de grootste oliereserves ter wereld, maar is niet meer in staat dat te exploiteren. Wat er nog aan brandstof is, wordt sinds een paar maanden gerantsoeneerd en de distributie is in handen van militairen gegeven. Militairen vormen de ruggengraat van het regime van de in binnen- en buitenland omstreden president Nicolás Maduro. Zij profiteren in tegenstelling tot de meeste Venezolanen wel van de vele natuurlijke hulpbronnen.

Onder meer de VS beschuldigt het regime van drugssmokkel op grote schaal. Washington bestrijdt het regime met sancties in de oliesector en keurt de Iraanse leveranties fel af. Dat bemoeilijkt de pogingen de Venezolaanse oliesector weer op te bouwen.

Tot ergernis van de VS heeft Iran technici en onderdelen naar raffinaderijen van Venezolaans staatsbedrijf PDVSA gestuurd om te helpen. Iran wordt al heel lang zwaar door Amerikaanse sancties getroffen en wil Venezuela bijstaan. Teheran zou voor de hulp wel goud van Maduro krijgen ter waarde van een half miljard dollar.

Lees ook:

Maduro haalt uit naar Trump: ‘Een ellendig mens’

De Venezolaanse president Nicolás Maduro is niet onder de indruk van de premie van 15 miljoen dollar die de Verenigde Staten op zijn hoofd hebben gezet voor informatie die leidt tot zijn aanhouding. Maduro noemde de Amerikaanse president Trump in een tv-toespraak een “racistische cowboy” en waarschuwde dat hij klaar is om te vechten als de VS en buurland Colombia het aandurven Venezuela binnen te vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden