Volksprotesten
Iraanse leiders houden crisisoverleg over aanhoudende protesten
Het Iraanse leiderschap heeft crisisoverleg gehouden over de onrust in het land. Onder anderen president Ebrahim Raisi, de parlementsvoorzitter en het hoofd van justitie riepen na het beraad de bevolking op de nationale eenheid te bewaren en zich te verzetten tegen de "complotten" van de vijanden van het islamitische systeem.
Al drie weken protesteren vrouwen en jongeren massaal tegen het streng-islamitische regime. De ordetroepen slaan de demonstraties hard neer. Volgens mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights zijn al 185 mensen, onder wie 19 kinderen gedood.
Ondanks beschuldigingen ontkennen de Iraanse autoriteiten dat ze met scherp schieten. Zij geven “gewapende dissidenten” de schuld van de onrust, waarbij volgens hun 20 veiligheidstroepen vermoord zijn.
De protesten braken in heel Iran uit na de dood van de 22-jarige Mahsa Jina Amini, halverwege september. Zij overleed nadat ze was opgepakt door de religieuze politie, die vond dat de Koerdische vrouw haar hijab niet op de correctie manier droeg. Nabestaanden en betogers spreken van een fatale mishandeling, de Iraanse autoriteiten wijten haar dood aan bestaande gezondheidsproblemen.
Onvrede
Die bereikten zaterdag ook de Iraanse staatstelevisie. Een nieuwsuitzending werd 's avonds plots onderbroken en kijkers kregen enkele seconden lang onder meer foto's te zien van vrouwen die tijdens betogingen zijn gestorven.
Ook in andere landen groeit de onvrede over de situatie in Iran. Duitsland zal ervoor zorgen dat de Europese Unie de tegoeden bevriest van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het harde optreden tegen de demonstranten, zei buitenlandminister Annalena Baerbock tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. Ook pleit ze voor reisbeperkingen voor de betrokkenen.
Geen houden meer aan. Protesten in #Iran worden groter & massaler. En het gevoel van angst is weg. Deze beelden vlak bij mijn ouderlijk huis in Teheran; demonstranten scanderen ‘dood aan dictatuur’. Dromen over #FREEIRAN! #IranProtests2022 #MahsaAmini pic.twitter.com/BlXACoqal2
— Sander Terphuis (@Terphuis) 8 oktober 2022
Lees ook:
Steunactie op Malieveld tegen Iraans regime. ‘Ik heb de onderdrukking zelf doorleefd’
“Dit is óns moment, ónze revolutie. Woede drijft ons tot moed, de aanblik van de generatie meisjes na ons maakt dat we ons eindelijk luidkeels durven uit te spreken.”
Khamenei reageert voor het eerst op protesten: ‘Schuld van buitenlandse mogendheden’
Nu Khamenei openlijk zijn afkeer tegen de protesten heeft geuit wordt gevreesd dat het veiligheidsapparaat nog harder zal optreden tegen de demonstranten.