In het nieuws omdat...

Iraanse influencer (19) veroordeeld tot tien jaar cel

De 19-jarige Iraanse influencer Sahar Tabar is volgens het islamitische regime van het land een ‘gestoorde zombie’. Ze is veroordeeld tot tien jaar cel wegens onder meer godslastering en het corrumperen van de jeugd. Beeld Instagram
De 19-jarige Iraanse influencer Sahar Tabar is volgens het islamitische regime van het land een ‘gestoorde zombie’. Ze is veroordeeld tot tien jaar cel wegens onder meer godslastering en het corrumperen van de jeugd.Beeld Instagram

Met de veroordeling van een jonge influencer herinnert het Iraanse regime eraan dat ook op sociale media de vrijheid beperkt is.

De Iraanse staatstelevisie kondigde het vorig jaar groots aan: wat de kijkers te zien zouden krijgen was de bekentenis van een ‘gestoorde zombie’. Een voorbeeld, aldus de voice-over, van hoe “de krankzinnigheid om beroemd te worden op sociale media een leven heeft geruïneerd”. Vervolgens verscheen de geblurde gestalte van Sahar Tabar in beeld.

Deze 19-jarige influencer heeft haar beroemdheid te danken aan haar Instagram-pagina. Hier plaatste ze foto’s van zichzelf waarin veel mensen een ‘zombie-versie’ van de Amerikaanse actrice Angelina Jolie zagen.

Onschuldig vermaak 

Hoewel tegenstanders haar beschuldigen van het ondergaan van wel vijftig plastische operaties, zijn de soms griezelige beelden niet alleen het resultaat van chirurgische ingrepen, aldus Tabar. Ze heeft een neuscorrectie laten doen en fillers laten zetten, maar de belangrijkste middelen in haar transformatie zijn volgens de influencer een flinke laag make-up en Photoshop.

Hoewel dit door sommigen als onschuldig vermaak van een tiener op sociale media wordt gezien, is niet iedereen het hiermee eens. Volgens de Iraanse pers deden enkele Iraniërs aangifte van Tabars Instagram-pagina, en op 5 oktober 2019 werd ze opgepakt. Vorig jaar kwam er dan ook een eind aan de stroom foto’s: na haar arrestatie in oktober werd haar Instagram-pagina met bijna een half miljoen volgers uit de lucht gehaald.

Volgens de officiële aanklacht is Tabar gearresteerd wegens godslastering, het verdienen van geld op illegale wijze en het corrumperen van de Iraanse jeugd. Maar veel critici van het Iraanse regime zien dit als onderdeel van een bredere reactie vanuit de staat op Iraanse influencers, die met hun online platforms steeds vaker de conservatieve stromingen in het land provoceren. In de afgelopen jaren zijn er meerdere jongeren opgepakt voor het plaatsen van filmpjes waarin ze dansen of hun hoofddoek afnemen.

Oproep aan Angelina 

Nu is Tabar veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De uitspraak van de rechter zorgt voor veel kritiek op sociale media, waar fans en medestanders Tabar verdedigen. De Iraanse journaliste Masih Alinejad roept Angelina Jolie – de actrice op wie Sahar Tabar zo lijkt – in een Twitterbericht op om Tabar te helpen. “Iran heeft een geschiedenis van vrouwen pijnigen”, schrijft ze in het bericht erboven. “We moeten eensgezind zijn tegen deze gender-apartheid.”

Tegen internationale media zegt Tabar niet uitgebreid te willen reageren op de uitspraak van de rechter, ze hoopt nog op gratie.

Lees ook: 

Waarom Iraniërs wel in verzet komen, maar de ayatollahs voorlopig nog aan de macht blijven

Veel Iraniërs hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze genoeg hebben van het autoritaire regime. Maar de stap naar een revolutie lijken ze niet te willen zetten. Waarom niet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden