A Hero

Iraanse filmregisseur Asghar Farhadi aangeklaagd wegens plagiaat

Asghar Farhadi won voor Iran twee keer een Oscar met de films A Seperation en The Salesman.  Beeld REUTERS
Asghar Farhadi won voor Iran twee keer een Oscar met de films A Seperation en The Salesman.Beeld REUTERS

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi wordt door een oud-student beschuldigd van plagiaat. Volgens de Iraanse rechtbank is er genoeg bewijs om de zaak voort te zetten.

Isabel Bolle

De wereldberoemde Iraanse regisseur Asghar Farhadi – bekend van de Oscar-winnende films A Separation en The Salesman – wordt in eigen land aangeklaagd voor plagiaat. Azadeh Masihzadeh, een oud-student van Farhadi, stelt dat de regisseur het idee voor zijn laatste film A Hero heeft gestolen van een documentaire die ze enkele jaren geleden maakte voor een cursus die gedoceerd werd door Farhadi.

De regisseur klaagde Masihzadeh eerst aan wegens smaad, waarna zij hem aanklaagde wegens plagiaat. De Iraanse rechtbank oordeelde deze week in beide zaken in het voordeel van de voormalig filmstudent: van smaad zou geen sprake zijn, en er is genoeg bewijs van mogelijk plagiaat om een rechtszaak tegen de beroemde regisseur door te zetten.

Een portemonnee vol goud

De film A Hero gaat over een man uit de zuidelijke stad Shiraz die een celstraf uitzit omdat hij een schuld niet kan terugbetalen. Als de man met verlof mag, vindt hij een tasje met daarin gouden munten. Hij besluit de munten terug te geven aan de rechtmatige eigenaar; een goede daad die een hele reeks van gebeurtenissen in gang zet. De film werd internationaal goed ontvangen – vorig jaar won het de Grand Prix op het filmfestival in Cannes, en dit jaar stond het op de lijst voor een Oscar voor beste internationale film.

Het is lof die volgens Masihzadeh ook deels aan haar toebehoort, want volgens haar is de premisse van A Hero rechtstreeks overgenomen uit haar documentaire All Winners, All Losers, waarin ze een man in Shiraz volgt die gevangen zat vanwege een schuld en tijdens zijn verlof een portemonnee vol met geld vindt, die hij besluit terug te geven aan de vrouw die de portemonnee had verloren.

Masihzadeh deelde het idee voor haar documentaire in 2014 tijdens een workshop die geleid werd door Farhadi, en zegt in een interview met The Hollywood Reporter dat de regisseur haar in 2019 vroeg een document te ondertekenen waarin ze de rechten voor het verhaal aan hem overdraagt. Ze zegt haar handtekening te hebben gezet, maar hier nu spijt van te hebben. “Meneer Farhadi is een grote meester van de Iraanse film. Hij gebruikte de macht die hij had om mij te laten ondertekenen”, vertelt ze tegen THR.

Publieke domein

De advocaat van Farhadi stelt dat het idee voor A Hero inderdaad gebaseerd is op hetzelfde voorval dat de focus is van Masihzadehs documentaire, maar dat het idee voor de film al bestond voordat zij haar documentaire maakte.

In een verklaring laat de producent van de film, Alexandre Mallet-Guy weten dat hij er alle vertrouwen in heeft dat er geen veroordeling komt. “We zijn ervan overtuigd dat de rechtbank de zaak van mevrouw Masihzadeh zal verwerpen, ze kan geen eigendom claimen over zaken die zich in het publieke domein bevinden gezien het verhaal van de gevangene onthuld werd in zowel krantenartikelen als televisiereportages”.

Het is nog niet zeker wanneer de Iraanse rechtbank met een uitspraak komt – hierna kan de zaak nog worden doorverwezen naar een gerechtshof voor een hoger beroep. Mohammad Reza Shokri, de man op wie zowel de film en documentaire gebaseerd zijn, had ook een rechtszaak tegen Farhadi aangespannen, omdat de film zijn reputatie zou schaden. Deze zaak is door de rechtbank afgewezen.

Lees ook:

De duizelingwekkende gevolgen van de vondst van een portemonnee

In A Hero, afgelopen jaar bekroond met de Grand Prix in Cannes, heeft een relatief simpele gebeurtenis, het vinden van een portemonnee, duizelingwekkende gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden