Aardbeving
Internationale hulp aan Turkije en Syrië komt op gang
Vanuit de hele wereld komt er hulp op gang voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
De enorme omvang van de ramp in Turkije en Syrië doet de hulptoezeggingen uit het buitenland toenemen. Meer dan 45 landen hebben Turkije al hun steun aangeboden, maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al in de ochtend na de ramp bekend. Het doden- en gewondenaantal neemt nog altijd snel toe nu er meer mensen onder het puin gevonden worden en er nieuwe bevingen plaatsvinden.
In alle delen van de wereld staan hulpteams klaar om Turkije te helpen. Zo stuurt Nederland een zoek- en reddingsteam – bestaande uit onder meer artsen, verpleegkundigen, speurhonden – naar Turkije om de plaatselijke autoriteiten te helpen. Ook Roemeense reddingswerkers zijn al onderweg naar Turkije. Bulgarije stuurt maandag twee vliegtuigen met hulpteams naar het getroffen gebied. Taiwan doneert zo’n 200.000 dollar aan Turkije om te helpen bij de reddingswerkzaamheden en is bereid om ook hulpteams te sturen.
President Erdogan zei maandag dat er minstens duizend doden zijn en meer dan drieduizend gebouwen ingestort als gevolg van de aardbevingen. “Omdat het puinruimen nog gaande is in en rondom gebouwen in het aardbevingsgebied, weten we niet hoe hoog het aantal doden en gewonden is”, zei hij. “Onze hoop is dat we deze ramp te boven komen met de geringste prijs in mensenlevens. Ik smeek dat God ons en de hele mensheid beschermt tegen zulke natuurrampen.”
Navo-chef Jens Stoltenberg riep maandag alle Navo-landen op om Turkije te helpen. Stoltenberg zei dat hij “volledig solidair” is “met onze bondgenoot Turkije in de nasleep van deze vreselijke aardbeving.” Volgens hem zijn “Navo-bondgenoten” druk bezig met het “mobiliseren” van steun. Veel Navo-lidstaten, waaronder buurland en rivaal van Turkije, Griekenland hebben hulp aangeboden. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zei dat “we alle al onze reddingskrachten ter beschikking stellen aan Turkije” en dat zij bereid zijn om alles te doen wat Turkije van hen vraagt.
Ook komt er hulp van de Europese Unie, die onder meer het satellietsysteem Copernicus zal inzetten om het getroffen gebied zo goed mogelijk in kaart te brengen en als ondersteuning dient voor reddingswerkers.
Oekraïne heeft, ondanks de Russische invasie, maandag Turkije aangeboden te helpen. President Volodymyr Zelensky schreef op Twitter: ‘In deze moeilijke tijd staan we dicht bij de Turkse mensen, klaar om de nodige hulp te bieden om de gevolgen van de ramp te boven te komen.’ Rusland bood later op de dag Turkije ook steun toe en is bereid om hulpteams te sturen.
Syrië
In het naburige Syrië zijn er ook honderden doden gevallen – dit aantal zal, net als in Turkije, nog zeker flink oplopen. Het land is al ernstig verzwakt geraakt door de elf jaar durende burgeroorlog, maar deze ramp komt daar nu bovenop. In Aleppo stortten verschillende gebouwen in, en ook elders in het land, voornamelijk in het noorden, was de ravage groot.
Het Syrische ministerie van volksgezondheid telde officieel 371 doden in verschillende provincies onder controle van het Assad-regime. In de gebieden waar Syrische rebellen en oppositiegroepen de dienst uitmaken, vielen er ook veel doden. Reddingswerkers van de Witte Helmen, die doorgaans burgers onder het puin halen na bombardementen van het Syrische leger, helpen nu bij de nasleep van de aardbevingen. De reddingswerkers telden minstens 211 doden rond het middaguur.
Ook Syrië krijgt buitenlandse hulp aangeboden, hoewel onduidelijk is voor wie deze precies bestemd is. Rusland, dat een belangrijke bondgenoot is van de Syrische regering, heeft steun toegezegd aan de Syrië, maar het is onwaarschijnlijk dat de Russische hulp terechtkomt (of zal worden geaccepteerd) in de gebieden die niet onder de controle van de regering staan.
Dezelfde vraag werd maandag opgeworpen toen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekendmaakte dat zijn regering een hulpverzoek had ontvangen van Syrië. Israël en Syrië zijn al decennia vijanden, waarbij Israël aan de kant staat van de Syrische rebellen. Op een vraag van wie Israël het hulpverzoek had gekregen, antwoordde Netanyahu dat deze kwam van “de Syriërs.” Op de vraag wie hij hiermee bedoelde – de oppositie of de officiële regering – hield Netanyahu het bij “Syrië”. Wel zei hij dat het verzoek was overgebracht “door een diplomatieke functionaris” van een ander land.
Volgens Israëlische media ging het om een Russische diplomaat, waardoor het er toch op lijkt dat het verzoek afkomstig is van de Assad-regering. Netanyahu zei dat hij hoe dan ook gehoor zal geven aan het “Syrische” verzoek.
Zorgen over Syrische vluchtelingen
Vluchtelingenwerk Nederland maakt zich zorgen over Syrische vluchtelingen in regio aardbevingsgebied Gaziantep. Femke de Vries, beleidsmedewerker asiel bij Vluchtelingenwerk: “Ongeveer de helft van de vier miljoen vluchtelingen in Turkije verblijft in het zuidoosten. Juist dat gebied is nu getroffen door een aardbeving. In de regio Gaziantep zijn dat er 500 duizend, waarvan een groot gedeelte uit Syrië komt. Een deel van hen heeft waarschijnlijk geen geldigde papieren. De situatie voor Syrische vluchtelingen zonder papieren was al precair, maar de aardbeving zal hen disproportioneel treffen. Als zij hun beschermde status niet kunnen aantonen met papieren, lopen zij een grote kans om het land uitgezet te worden. De politieke sfeer in Turkije is omgeslagen en politici wijzen Syriërs aan als zondebok, met veel discriminatie tot gevolg. Je kan alleen maar hopen dat Syrische vluchtelingen geholpen zullen worden door de hulpdiensten aldaar.”
Het gaat hier om stedelijke vluchtelingen, die voor werk naar de stad trekken en daar vaak ongedocumenteerd wonen.
Lees ook:
Liveblog over de aardbevingen in Turkije en Syrië
Turkije en Syrië zijn in de nacht van zondag op maandag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Op maandag om 11.30 uur volgde een tweede aardbeving. Meer dan duizend mensen zijn omgekomen. Volg hier het laatste nieuws.