Reddingsoperatie

Internationale gemeenschap rouwt om overleden Marokkaanse kleuter Rayan

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het Marokkaanse jongetje Rayan (5) is uit de 32 meter diepe put gehaald waarin hij al sinds dinsdag vastzat. Marokkaanse media melden dat het jongetje niet meer in leven is.

ANP

Zowel in als buiten Marokko leven mensen mee met de nabestaanden van de 5-jarige kleuter Rayan, wiens lichaam zaterdag na een dagenlange reddingsoperatie uit een diepe punt werd gehaald. Onder meer de Franse president Emmanuel Macron en premier Naftali Bennett van Israël hebben hun medeleven uitgesproken.

“Ik wil tegen de familie van kleine Rayan en tegen het Marokkaanse volk zeggen dat we jullie pijn delen”, aldus Macron op Facebook. Bennett schrijft op Twitter: “Namens mijzelf en de regering van Israël betuig ik onze oprechte deelneming aan de familie van Rayan, het Marokkaanse volk en Zijne Majesteit Koning Mohammed VI.”

De premier van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, heeft eveneens de nabestaanden en het Marokkaanse volk gecondoleerd. De Algerijnse voetballer bij AC Milan Ismaël Bennacer zegt dat “Rayans moed bij ons zal blijven en ons zal blijven inspireren”. De Marokkaans-Amerikaanse auteur Laila Lalami noemt het overlijden “tragisch”.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem condoleert de familie ook en spreekt zijn “grote waardering” uit voor de reddingswerkers. “Rayan, arme jongen. Als ouders overal ter wereld leven wij mee met jouw ouders”, aldus de geboren Marokkaan Marcouch op Twitter.

Reddingsoperatie

Rayan viel dinsdagmiddag per ongeluk in de droge put in de buurt van zijn huis in het dorp Bab Berred, ongeveer 150 kilometer ten noorden van de stad Fez. De put zelf was te smal voor een reddingsoperatie en daarom is ernaast een enorm gat van 28 meter diep gegraven. Vrijdag zijn de reddingswerkers begonnen van een horizontale gang naar de put. Er is onafgebroken gewerkt om de kleuter te ontzetten.

Het jongetje was eerder al voorzien van water en zuurstof. Heel het land en ook de regering leefde mee. De reddingsoperatie werd op meerdere kanalen live uitgezonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden