Oekraïne

Internationaal Gerechtshof eist Russische terugtrekking, een morele overwinning voor Oekraïne

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eist dat de militaire operaties in Oekraïne onmiddellijk worden gestopt. Beeld Reuters
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eist dat de militaire operaties in Oekraïne onmiddellijk worden gestopt.Beeld Reuters

Rusland lijdt in Den Haag een juridische nederlaag tegen Oekraïne. Kiev noemt de uitspraak ‘een volledige overwinning’.

Ghassan Dahhan

Het Internationaal Gerechtshof eist dat Rusland onmiddellijk alle militaire activiteiten in Oekraïne staakt. De uitspraken van het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties zijn bindend, maar het in Den Haag gevestigde gerechtshof kan deze verder niet afdwingen. Toch wordt de uitspraak gezien als een morele overwinning voor Oekraïne.

Het rechters van het hof stelden ‘zeer bezorgd’ te zijn over het Russische geweld. “De Russische Federatie moet onmiddellijk de militaire operaties stoppen die zij op 24 februari 2022 is begonnen op Oekraïens grondgebied.” Het hof oordeelde ook dat Moskou de pro-Russische separatisten in de regio’s Donetsk en Loegansk niet mag helpen. Rusland beweert dat de separatisten ‘autonoom’ zijn en beschuldigt de regering in Kiev ervan dat zij ‘genocide’ pleegt.

‘Absurde rechtszaak’

Oekraïne eiste onder meer dat de rechters zouden vaststellen dat er geen sprake was van genocide. Bovendien stelde Kiev dat het voorkomen van een genocide geen grondslag biedt voor een invasie. Rusland koos er eerder al voor om niet te verschijnen bij de procedure en noemde het een ‘absurde’ rechtszaak, maar koos er later toch voor om een document in te dienen waarin het het hof verzocht in zijn uitspraak geen maatregelen op te leggen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski legde de uitspraak uit als ‘een volledige overwinning’ en voorspelde dat ‘het negeren van de opdracht Rusland nog verder zal isoleren’.

Rusland trok zich woensdag niets aan van de uitspraak, en voerde de bombardementen op Oekraïne zelfs op. In de zuidelijke havenstad Marioepol kwam een Russische raket terecht op een theater, waar mogelijk tussen de 1000 en 1200 burgers schuilden voor de bombardementen. Het is nog onbekend hoeveel mensen bij de aanval zijn omgekomen. De stad wordt nog altijd omsingeld door Russische troepen. Naar schatting kunnen zo'n 300.000 mensen geen kant op en zitten ze zonder schoon drinkwater, elektriciteit en gas.

Ondertussen onderhandelen Rusland en Oekraïne door over een mogelijke oplossing. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei woensdag dat wordt onderhandeld over ‘een neutrale status’ voor Oekraïne en over ‘veiligheidsgaranties’. Eerder zei Zelenski al dat hij nauwelijks nog gelooft in een Navo-lidmaatschap voor Oekraïne.

Lees ook:

Zelenski probeert het schuldgevoel van Amerika te vergroten: ‘Ik roep jullie op om meer te doen’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zette grof emotioneel geschut in bij zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres, waarin hij opnieuw aandrong op een no-flyzone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden