Inreisverbod

Inreisverbod versoepeld voor geliefden uit het buitenland

Marx Janssens videobelt met zijn vriendin in Israël, die hij gedurende de hele Corona-periode niet gezien heeft. Beeld Reyer Boxem
Marx Janssens videobelt met zijn vriendin in Israël, die hij gedurende de hele Corona-periode niet gezien heeft.Beeld Reyer Boxem

Vanaf 27 juli mogen geliefden uit het buitenland weer naar hun partner in Nederland reizen. Het kabinet heeft besloten het inreisverbod te versoepelen voor mensen met zo'n langeafstandsrelatie, mits zij kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame relatie.

Redactie

In verband met de coronacrisis gold er een inreisverbod vanuit veel landen buiten Europa, waardoor ook geliefden langdurig van elkaar gescheiden werden.

Vanuit het belang van de gezondheidszorg en de indamming van het coronavirus, zijn aan de regeling wel tal van voorwaarden verbonden, laat justitieminister Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Zo mag het verblijf maximaal negentig dagen duren, binnen een periode van drie maanden.

Om aan te tonen dat er een duurzame relatie is van minimaal drie maanden waarbij ze elkaar regelmatig hebben gezien, moeten ze een handgeschreven verklaring ondertekenen, op straffe van meineed. Ook moeten de partners een retourticket bezitten. Als mensen uit landen komen met een code oranje, dan geldt een dringend advies voor thuisquarantaine voor veertien dagen. Alle bewijsstukken, verklaringen en eventuele garantstellingen moeten bij aankomst in Nederland aan de douane worden getoond.

Buitenlanders die met een Nederlander zijn getrouwd, mochten de afgelopen tijd wel naar Nederland reizen.

Lees ook:

Lange-afstandsgeliefden willen elkaar eindelijk weer vasthouden

Lange-afstandsgeliefden kunnen elkaar niet zien. ‘Mijn relatie wordt gelijkgesteld aan een strandvakantie.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden