Verkiezingen Ecuador

Inheemse bevolkingsgroepen marcheren op Quito om een hertelling te eisen van de presidentsverkiezingen

Aanhangers van de inheemse presidentskandidaat Yaku Pérez demonstreren om hun eis kracht bij te zetten. Beeld Reuters
Aanhangers van de inheemse presidentskandidaat Yaku Pérez demonstreren om hun eis kracht bij te zetten.Beeld Reuters

De verkiezingen in Ecuador leveren tot nu toe vooral verwarring op. Inheemse organisaties marcheren naar de hoofdstad om een hertelling te eisen.

Zelfs de voorzitter van de kiescommissie van Ecuador raakte deze week af en toe de draad kwijt. De politici maakten het haar dan ook niet makkelijk. Eerst waren de nummers twee en drie, die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 7 februari bijna gelijk waren geëindigd, het eens: er moest een hertelling komen om te bepalen wie van hen door mocht naar de tweede ronde. Een paar dagen later trok de nummer twee zich bij nader inzien uit de overeenkomst terug.

Intussen was de vijfkoppige kiescommissie verdeeld over de vraag of politici überhaupt onderling wel een hertelling mogen bedisselen. Bij een stemming over een voorstel om die hertelling toch maar te houden, liep een van de commissieleden weg. “Het voorstel is helaas niet aangenomen en ook niet verworpen”, moest voorzitter Diana Atamaint, die zelf voor een hertelling was, wat onzeker concluderen. Een paar uur later kwam ze daar weer op terug: het voorstel had niet genoeg stemmen gekregen, en was daarmee afgewezen.

De kiescommissie zal dit weekend dus gewoon de uitslag bekendmaken. De links-populistische Andrés Arauz, die de meeste stemmen kreeg, zal het in de tweede ronde opnemen tegen de rechtse zakenman Guillermo Lasso.

Verzet tegen multinationals

Daarmee krijgt Ecuador een klassieke strijd tussen een links-populist die de economie wil hervormen ten bate van de armen, en een neoliberaal die samen wil werken met het IMF om de overheidsschulden te saneren en de concurrentiepositie van het land te verbeteren.

Maar de man die als derde eindigde, de inheemse milieuactivist Yaku Pérez, heeft zich daar nog niet bij neergelegd. Die had er graag een strijd tussen twee soorten links van gemaakt. Pérez werd bekend als leider van het verzet tegen multinationals die de watervoorraden van het land probeerden te privatiseren. Hij pleit voor duurzame oplossingen en hekelt het beleid van Arauz en diens traditioneel-linkse voorgangers, die zo veel mogelijk grondstoffen willen winnen, ook als dat ten koste gaat van lokale gemeenschappen.

Hij stond lange tijd tweede en rekende zich al rijk. Toen Lasso hem alsnog voorbijstreefde, riep hij dat er fraude was gepleegd. Sterke bewijzen daarvoor heeft hij niet, maar hij vindt het wel opvallend dat in sommige districten zijn partij meer stemmen kreeg dan hijzelf.

Nu heeft hij zijn aanhangers opgeroepen tot een lange mars op hoofdstad Quito, om daar een hertelling te eisen. Ze verwachten daar dinsdag aan te komen. En in de hoofdstad herinneren ze zich nog goed wat dat kan betekenen: in 2019 legden inheemse groeperingen het halve land plat en blokkeerden zo de bezuinigingen van de impopulaire president Lenín Moreno, die zich deze keer niet eens meer herkiesbaar stelde.

Voorzitter van de kiescommissie Atamaint, die inmiddels toegaf dat ze ‘moe als nooit tevoren’ is, heeft inmiddels spijt van haar eerdere pogingen om politici tegemoet te komen en stelt zich op een streng juridisch standpunt: de commissie maakt straks de uitslag bekend, pas daarna kan eventueel bezwaar worden aangetekend, maar alleen onder streng omschreven voorwaarden. En hoe dan ook zal de tweede ronde op 11 april plaatsvinden.

Lees ook:

Luis Arce: de linkse econoom in de coulissen wordt de nieuwe president van Bolivia

Al in de eerste ronde lijkt Luis Arce de presidentsverkiezingen gewonnen te hebben. Is hij meer dan een stroman van de vorig jaar verdreven Evo Morales?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden