Hoestsiroop

Indonesië verbiedt verkoop hoestsiropen na dood 99 kinderen

Een Indonesische apotheker toont een paracetamolsiroop voor kinderen.  Beeld ANP / EPA
Een Indonesische apotheker toont een paracetamolsiroop voor kinderen.Beeld ANP / EPA

Zeker 99 Indonesische kinderen zijn overleden na het drinken van een hoestdrankje met giftige ingrediënten, maakten Indonesische autoriteiten donderdag bekend.

Anne ter Rele

Terwijl de Gambiaanse autoriteiten nog druk zoeken naar de giftige hoestdrankjes die inmiddels zeventig kinderen het leven kostten, blijkt een giftig medicijnsiroop óók in Indonesië voor tientallen kinderen fataal.

De afgelopen maanden stierven 99 kinderen na het drinken van een hoestdrankje met gevaarlijke stoffen, zei de Indonesische gezondheidsminister Budi Gunadi Sadikin donderdag. In totaal identificeerde Indonesië 206 kinderen met acuut nierfalen, vermoedelijk als gevolg van de giftige hoestsiroop.

Per direct heeft Indonesië de verkoop van alle medicijnsiropen verboden. Ook onderzoekt het land de giftige hoestdrankjes die bij meerdere zieke patiënten thuis zijn gevonden. “In de hoestdrankjes, die meestal zijn gedronken door kinderen onder de vijf jaar, vonden we zowel di-ethyleenglycol als ethyleenglycol”, zei de gezondheidsminister. “Die stoffen horen niet in een hoestdrankje te zitten.”

Di-ethyleenglycol is erg giftig

Om medicijnen op te lossen in stroperige drankjes, gebruiken medicijnproducenten vaak glycerol, ook glycerine genoemd. Zuivere glycerol is veilig om te gebruiken in hoestdrankjes en paracetamolsiropen. Maar de niet-zuivere versie, di-ethyleenglycol, is erg giftig. Wie het stofje inneemt, kan problemen krijgen met het centraal zenuwstelsel, de lever en de nieren. Vooral bij jonge kinderen kan dat dodelijk zijn.

Twee weken geleden meldden autoriteiten in het West-Afrikaanse Gambia al dat een gevaarlijk hoestdrankje tientallen kinderen in het land het leven kostte. Die siropen waren geproduceerd door het Indiase bedrijf Maiden Pharmaceuticals, waarvan de productie inmiddels op last van de autoriteiten is gestopt.

Achter de verkoop van de hoestdrank in Indonesië lijkt een andere fabrikant te zitten, aangezien de drankjes van Maiden volgens Indonesische autoriteiten niet verkrijgbaar zijn. Om welke producent het wél gaat, is niet bekendgemaakt. Het is ook niet duidelijk of het om lokaal geproduceerde of geïmporteerde hoestdrankjes gaat.

Mogelijk meer slachtoffers

Volgens de lokale epidemioloog Dicky Budiman ligt het aantal sterfgevallen in Indonesië in werkelijkheid mogelijk veel hoger dan 99. “Wat we weten is vermoedelijk het topje van de ijsberg, wat betekent dat er veel meer slachtoffers zouden kunnen zijn”, vertelde hij aan de Indonesische afdeling van de BBC.

Het is niet de eerste keer dat di-ethyleenglycol leidt tot nierfalen en uiteindelijk het overlijden van tientallen kinderen. In 2006 overleden in Panama 115 mensen toen di-ethyleenglycol in 260.000 medicijnflesjes belandde. Ook in Bangladesh, Nigeria en India ging het fout, met tientallen doden tot gevolg.

Lees ook:

Giftige hoestdrank eist deze keer vooral de levens van Gambiaanse kinderen

In Gambia stierven afgelopen maanden 69 kinderen, vermoedelijk na het drinken van een giftig hoestdrankje. Waarom ontglipte de fatale stof alle veiligheidscontroles?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden