BuitenlandIndonesië

Indonesië sluit internet in onrustig Papua af

Een oorspronkelijk uit Papua afkomstige betoger demonstreert in Jakarta, met de vlag van onafhankelijk Papua op zijn gezicht geschminkt Beeld AFP
Een oorspronkelijk uit Papua afkomstige betoger demonstreert in Jakarta, met de vlag van onafhankelijk Papua op zijn gezicht geschminktBeeld AFP

Het is al dagen onrustig in de Indonesische provincies Papua en West-Papua. Racistische incidenten op Java wakkeren het verlangen naar onafhankelijkheid aan.

Seije Slager

Dat de inwoners van de Indonesische provincies Papua en West-Papua sinds woensdagavond niet meer op het internet kunnen, is eigenlijk voor hun eigen bestwil. Als je het Indonesische ministerie van communicatie tenminste moet geloven. Er worden momenteel allemaal ‘provocatieve boodschappen die rassenhaat naar boven halen’ verspreid, aldus een zegsman, en daar moet de bevolking tegen worden beschermd.

Maar waarschijnlijk wil Indonesië vooral zichzelf beschermen tegen de beelden die de afgelopen dagen op sociale media verschenen uit Papua: in verschillende steden gingen betogers de straat op met het symbool van Papua-onafhankelijkheid: de vlag met de morgenster. En wie weet wat voor onwelgevallige beelden er de komende dagen nog meer kunnen worden gefilmd: Indonesië heeft twaalfhonderd agenten van buiten de provincie naar Papua gestuurd om de onrust in de kiem te smoren.

Die onrust begon niet in Papua zelf, maar in de Javaanse stad Surabaya. Daar ging afgelopen zaterdag het gerucht dat enkele bewoners van een campus met studenten uit Papua een Indonesische vlag hadden onteerd, op de nationale onafhankelijkheidsdag nog wel. De politie reageerde met groot machtsvertoon: eerst werd een traangasgranaat het gebouw ingevuurd, daarna werden 43 studenten gearresteerd. Daarbij zouden de studenten voor ‘apen’ zijn uitgemaakt.

Geest uit de fles

Uiteindelijk werd niemand in staat van beschuldiging gesteld. Maar toen was de geest al uit de fles, en begonnen gewelddadige protesten in Papua en in steden op Java. De racistische opmerkingen hadden een gevoelige snaar geraakt bij veel Papoea’s, die in Indonesië wel vaker als onbeschaafde tweederangsburgers worden gezien.

Het verlangen naar onafhankelijkheid sluimert al decennia in Papua, het westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea. In 1962 werd het door Indonesië overgenomen van Nederland, en in 1969 definitief ingelijfd na een referendum dat door veel waarnemers als weinig democratisch werd gezien.Voor Indonesië is het streven naar onafhankelijkheid echter taboe. Activisten die de vlag met de morgenster in het openbaar toonden zijn tot jaren gevangenisstraf veroordeeld. Ook zette de overheid een transmigratie-programma op om veel bewoners uit andere delen van Indonesië naar Papua te laten verhuizen.

Lees ook:

‘We moeten nu het verleden met Papoea recht gaan aankijken’

Merel Hubatka: Nederland kijkt weg van Papoea, eerst misschien uit ongemak of schaamte. Nu doordat niemand meer weet hoe het precies daar is gegaan. Ik heb dit boek geschreven om dat te vertellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden