India

Indiër gearresteerd vanwege ‘liefdesjihad’: eerste slachtoffer van omstreden antibekeringswet

Leden van mensenrechtenorganisaties demonstreren in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh tegen de zogenaamde ‘liefdesjihad’. Beeld EPA
Leden van mensenrechtenorganisaties demonstreren in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh tegen de zogenaamde ‘liefdesjihad’.Beeld EPA

In India is een moslimman gearresteerd vanwege vermeende ‘liefdesjihad’. Hij is de eerste die vanwege de omstreden wet wordt opgepakt.

Een islamitische man uit de Indiase deelstaat Uttar Pradesh is gearresteerd omdat hij naar verluidt een hindoeïstische vrouw middels huwelijksdwang tot de islam zou hebben willen bekeren. Dat maakte de lokale politie van de regio woensdag op Twitter bekend. De man, wiens naam niet bekend is gemaakt, is het eerste slachtoffer van de ‘antibekeringswet’ in de regio. Die wetgeving is sinds vorige maand van kracht in Uttar Pradesh en is bedoeld om zogenaamde ‘liefdesjihad’ tegen te gaan, een term die radicale hindoegroeperingen gebruiken voor moslimmannen die hindoeïstische vrouwen door het huwelijk proberen te bekeren.

De vader van de vrouw in kwestie verklaarde tegenover de Britse omroep BBC dat de verdachte druk uitoefende op zijn dochter om haar te bekeren. Ook bedreigde hij haar in het geval ze dat niet zou doen. De vrouw zou eerder dit jaar al met iemand anders zijn getrouwd. Volgens de politie deed de familie van het slachtoffer eerder ook al eens aangifte tegen dezelfde man in verband met een ontvoering.

Tot tien jaar celstraf

Vooralsnog zit de verdachte veertien dagen in voorarrest. Naar eigen zeggen heeft hij geen banden met de vrouw en is hij onschuldig. De nieuwbakken wet schrijft voor dat overtreders van de wet tot tien jaar celstraf kunnen krijgen.

De wet stuitte in India op breed verzet. Critici spreken van zuivere islamofobie. Desalniettemin zijn momenteel ook vijf andere Indiase deelstaten – Madhya, Pradesh, Haryana, Karnataka en Assam – bezig met het opstellen van wetten die ‘liefdesjihad’ moeten bestrijden. In alle vijf die regio’s is de regeringspartij Bharatiya Janata aan de macht. De partij van de Indiase premier Narendra Modi wordt er vanuit diverse hoeken van beschuldigd het anti-islamitische sentiment in het land aan te wakkeren.

Lees ook:

In India durven moslims soms niet meer naast hindoes te wonen: ‘Met stenen kwamen ze op ons af’

Door toenemend hindoe-nationalisme, opgestookt door de regering, groeit in India de tegenstelling tussen hindoes en moslims. Ook in de stad Ahmedabad. “Het is niet oké wanneer een hindoe vastgoed aan een moslim verkoopt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden