Afkijken

Indiase school bedenkt ongebruikelijke manier om spieken tegen te gaan: een doos op je hoofd

De leerlingen met anti-spiekdozen op hun hoofd. Beeld
De leerlingen met anti-spiekdozen op hun hoofd.

Soms moet je creatief zijn als school om met beperkte middelen toch goede resultaten te boeken.

Iris Ludeker

Zo bedacht een middelbare school in het Indiase stadje Haveri een innovatieve, out-of-the-boxmethode om spieken tegen te gaan: leerlingen die een examen scheikunde deden, droegen een aan één kant opengesneden kartonnen doos over hun hoofd. Zo konden ze wél vooruit op hun blaadje kijken, maar níet naast zich naar het werk van hun buurman of - vrouw.

Maar helaas voor de school in Haveri: iemand maakte foto’s van het bizar ogende schouwspel en zette ze vervolgens online: een rel was geboren. Regionale onderwijsambtenaren spoedden zich naar de school om de praktijk te verbieden, en een vertegenwoordiger van de lokale onderwijsinspectie noemde wat zich in het lokaal had afgespeeld ‘onmenselijk’. De inspectie overweegt disciplinaire maatregelen tegen de school.

Voor de schoolfunctionarissen zat er daarna weinig anders op dan excuses aan te bieden. Een van hen, MB Satish, vertelde aan BBC Hindi dat hij spijt had van het toepassen van de ongebruikelijke methode, ook al was er slechts sprake van een ‘experiment’ op basis van vrijwilligheid.

De studenten, zo vertelde hij, hadden allemaal hun eigen doos meegenomen van huis. “Er was geen enkele vorm van dwang. Daarom zie je ook op de foto’s dat sommige studenten geen doos op hun hoofd hebben.” Volgens MB Satish zouden sommige leerlingen hun doos na vijftien minuten hebben afgezet, anderen na twintig minuten. “En wijzelf hebben hen na een uur gevraagd om ze af te doen.”

Lees ook:

Chinese studenten betrapt op virtueel afkijken

Bijna 2500 Chinese studenten zijn tijdens het maken van een examen betrapt op high-tech spieken. Volgens CNN zou het aangetroffen materiaal niet misstaan in een spionagefilm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden