India

Indiase rechters verdeeld over ‘voorbarige’ bemoeienis hooggerechtshof met politica die de profeet beledigde

Een foto van Nupur Sharma, voormalig woordvoerster van de regerende BJP van premier Modi, wordt in brand gestoken bij protesten in Lahore. Zij is in opspraak sinds ze op tv de profeet Mohammed beledigde.  Beeld AP
Een foto van Nupur Sharma, voormalig woordvoerster van de regerende BJP van premier Modi, wordt in brand gestoken bij protesten in Lahore. Zij is in opspraak sinds ze op tv de profeet Mohammed beledigde.Beeld AP

De politica die de profeet Mohammed beledigde werd al berispt door het hooggerechtshof voordat rechtszaken tegen haar begonnen.

Freek Dijkstra

Indiase rechters komen in opstand tegen het oordeel van het hooggerechtshof dat een politica van de regeringspartij verantwoordelijk is voor een religieus conflict. Naast de rellen op straat, zorgen Nupur Sharma’s uitspraken over de profeet Mohammed nu ook voor controverse in de Indiase rechterlijke macht.

Twee rechters van het hooggerechtshof oordeelden dat Sharma ‘op opportunistische wijze voor politiek gewin het land in chaos heeft gestort’. In reactie daarop hebben 117 rechters, veteranen en hoge ambtenaren een open brief naar het hooggerechtshof gestuurd waarin zij stellen dat de rechtspraak in India gevaar loopt.

Onthoofding van een kleermaker

Dat de hoge rechters nog voor de behandeling van strafzaken tegen Sharma stelden dat zij verantwoordelijk is voor het geweld in het land, wordt door de protesterende rechters voorbarig genoemd en in strijd met de normale rechtsgang. Ze beschuldigen het hooggerechtshof ervan zich te laten leiden door de publieke opinie, doelend op de onrust die ontstond nadat deze week een kleermaker, die Sharma’s uitspraken steunde, door twee moslims werd onthoofd.

Alle chaos begon met de uitspraken die Sharma eind mei deed in een televisiedebat, waarin zij vond dat een islamitisch politicus de hindoegod Shiva bespotte. Daarbij schoot zij uit haar slof, en zei minachtend dat er in de Koran staat dat de aarde plat is, dat moslims geloven in vliegende paarden en dat de profeet Mohammed zijn derde vrouw Aisha huwde toen zij nog maar zes jaar oud was en het huwelijk consumeerde toen zij negen was.”

Het hooggerechtshof berispte Sharma omdat haar uitspraken beledigend zouden zijn. Volgens islamoloog Joas Wagemakers van de Universiteit Utrecht ligt dat genuanceerder. “Sharma’s stellingen worden door de meeste islamitische geleerden gewoon beaamd. Alleen of de aarde plat is volgens de Koran, bestaat onenigheid. Maar dat Aisha heel jong was toen zij trouwde en het bed deelde met Mohammed staat buiten kijf. ‘Vliegend paard’ slaat op de Buraq – een mythisch wezen met paardenlichaam en vleugels waarop Mohammed naar de hemel en terug vloog.”

Sharma’s maatschappelijke rol

Het beledigende van Sharma’s uitspraken zit hem niet zozeer in de inhoud van uitspraken, maar in Sharma’s maatschappelijke rol en haar intenties. “Sharma is een politica van de regeringspartij Bharatiya Janata, die moslims onderdrukt door hindoe-nationalistisch beleid. Als Sharma bijvoorbeeld de leeftijd van Aisha aanhaalt mag dat wel in lijn zijn met de islamitische traditie, maar is het bedoeld als een stok om moslims mee te slaan; een verwijt van pedofilie”, legt Wagemakers uit.

Volgens hem bestaat er in het Westen een reflex om controverse in de islamitische wereld te duiden aan de hand van de heilige teksten van de islam. “Dat zit in onze eigen protestantse volksaard; om antwoorden over religie te zoeken in de teksten. Maar in dit geval kom je dan niet ver in je begrip van de situatie.”

De leden van het hooggerechtshof in India lijken nu ook meer belang te hechten aan wat de woorden van Sharma hebben aangericht, dan aan een precieze inhoudelijke weging daarvan aan de hand van religieuze teksten. Verschillende strafzaken tegen Sharma moeten in de diverse deelstaten van India nog beginnen. Er zijn talloze aangiftes ingediend tegen Sharma wegens haatzaaien.

Lees ook:

Moord op kleermaker houdt India in zijn greep

Belediging van de profeet Mohammed door de woordvoerster van de regerende partij van prmier Modi leidt tot geweld en spanningen in India.

India sloopt huizen van moslims na gewelddadige protesten

De spanningen tussen moslims en hindoes in India nemen toe. De autoriteiten slopen huizen van moslims die geweld zouden hebben gepleegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden