ReportageManchester

Indiase Britten zijn trots op premier Sunak. ‘Dit is geen baan voor iedereen, je moet een superbrein hebben’

Ook in Londen vierde de Indiase gemeenschap het premierschap van Rishi Sunak, de eerste Aziatische premier van Groot-Brittannië.  Beeld The Washington Post via Getty
Ook in Londen vierde de Indiase gemeenschap het premierschap van Rishi Sunak, de eerste Aziatische premier van Groot-Brittannië.Beeld The Washington Post via Getty

Rishi Sunak is sinds dinsdag de eerste Britse premier van kleur ooit. De Indiase gemeenschap in Manchester is verguld, maar: ‘Hij is premier door zijn talent, niet vanwege zijn afkomst’.

Niels Posthumus

Gandhi Hall staat in een welvarende woonwijk in het zuiden van Manchester. Maandag was het er nog afgeladen vol: 275 mensen vierden er Diwali, een belangrijk Hindoestaans festival. Er werd gegeten en gebeden. Inmiddels oogt het buurtcentrum weer keurig opgeruimd en stil. Alleen achterin de zaal zit een groepje leden van de Indian Association Manchester aan een tafel, vijf mannen en één vrouw. Ze praten over hun nieuwe Britse premier.

“De afgelopen dagen waren een hattrick voor de Indiase gemeenschap”, zegt Alok Bhattacharjee (63). Hij heeft een vriendelijke stem en een verzorgd grijs ringbaardje. “Zondag versloegen we eerst Pakistan met cricket. Maandag volgde Diwali. En dinsdag werd Rishi Sunak premier van het Verenigd Koninkrijk.”

Sunak is de eerste Britse premier met Indiase wortels. Zijn afkomst maakt de groep achterin Gandhi Hall onversneden trots. “Er bekleden natuurlijk al veel langer mensen van Indiase afkomst topposities in de wereld”, zegt vicebestuursvoorzitter Vijay Kumar (72). “Kijk naar alle CEO’s in Silicon Valley bijvoorbeeld”, zegt hij glunderend. “Maar de ultieme CEO-baan is het premierschap van het Groot-Brittannië.”

Talent belangrijker dan afkomst

De Indian Association Manchester bestiert de Gandhi Hall al decennia en zet zich in voor het behoud van de Indiase cultuur en geschiedenis in Manchester. Daarnaast probeert de organisatie de multiculturele relaties in de stad te bevorderen. Bestuursvoorzitter Tarlok Saini zegt dat het ook hem trots maakt dat iemand met Indiase voorvaderen nu het Verenigd Koninkrijk leidt, maar dat afkomst in feite natuurlijk geen rol mag spelen. “Dat Rishi premier is, dankt hij aan zijn grote talent.” Hij voegt eraan toe: “De overgrootvader van Boris Johnson was Turks. Maar daar hoor je zelden iemand over. Omdat zijn huid wit is.”

Saini is al in de tachtig, maar met zijn petje en vriendelijke glimlach ziet hij er nog uiterst energiek uit. In zijn ogen verdiende Sunak het premierschap twee maanden geleden al, toen hij met Liz Truss om die positie streed. Volgens hem verloor Sunak de interne verkiezing van de Conservatieve regeringspartij om etnische argumenten. Inhoudelijk was Sunak destijds al ‘de beste kandidaat’. “Toen Truss won, wist ik zeker dat Rishi snel zou terugkomen. Truss kon het intellectueel niet aan”, zegt hij. “Het premierschap is geen baan voor iedereen. Je moet echt een superbrein hebben. En Rishi had zich al lange tijd bewezen als de beste parlementariër in het land.”

Van links naar rechts: Rajeev Sathi, Farooq Sayed, Vijay Kumar, Tarlok Saini, Alok Bhattacharjee en Jiwan Devi.  Beeld Niels Posthumus
Van links naar rechts: Rajeev Sathi, Farooq Sayed, Vijay Kumar, Tarlok Saini, Alok Bhattacharjee en Jiwan Devi.Beeld Niels Posthumus

‘In de eerste plaats een conservatieve politicus’

Rajeev Sathi, met zijn 40 jaar de jongste in het gezelschap, is iets kritischer. “Sunak is in de eerste plaats een conservatieve politicus”, zegt hij. Zijn woorden buitelen in razend tempo over elkaar heen. Sathi gelooft niet dat Sunak cadeautjes zal uitdelen aan de Brits-Aziatische gemeenschap. Zelfs niet aan het aanzienlijke deel van die gemeenschap dat in de allerarmste stadswijken woont: 17 procent, tegenover 9 procent van de witte Britten. Toen Sunak van 2020 tot 2022 minister van financiën was, verbeterde de situatie voor die armere groepen ook nauwelijks, legt hij uit.

Sathi denkt dat het regeringsbeleid van de afgelopen jaren onder Sunak als premier min of meer hetzelfde zal blijven. Hij benadrukt ook dat Sunak meer is dan zijn Aziatische afkomst alleen. Zijn voorvaderen kwamen uit India en Pakistan, maar zijn opa migreerde naar Oost-Afrika. Sunaks vader ging daarna naar Southampton, in het zuiden van Engeland. Zelf trok Sunak naar Londen.

“Maar in het parlement vertegenwoordigt hij een kiesdistrict in Yorkshire, dat juist bekendstaat als landelijk.” Sunak studeerde aan Stanford University nabij San Francisco. En de familie van zijn vrouw, rijk geworden als tech-ondernemers, komt uit het Indiase Bangalore. Sathi: “Al die verschillende invloeden hebben hem gevormd”.

Iets terugdoen voor Engeland

Ook de familie van penningmeester Farooq Sayed (71) kwam via Oost-Afrika naar het VK. “De Britten hebben ons daar altijd goed behandeld”, verzekert hij. En daarin ligt volgens hem de voedingsbodem voor Sunaks succes. Van een eenzijdig beeld van Groot-Brittannië als brute koloniale onderdrukker wil hij niets weten. “Ik zie Sunaks premierschap juist als een mooie manier om als Aziatische en Oost-Afrikaanse gemeenschap iets terug te doen voor Engeland, dat ons zo veel heeft gegeven.”

De vijf mannen en vrouw staan op. Gandhi Hall gaat sluiten. “Sunak vormt een fantastische inspiratie voor de jeugd”, wil Kumar nog kwijt. Bestuursvoorzitter Saini knikt instemmend. “Ouders binnen de Brits-Indiase gemeenschap kunnen nu naar Sunak wijzen en tegen hun kinderen zeggen: als hij op die positie heeft kunnen komen, waarom zou jou dat dan niet kunnen lukken?”

Lees ook:

Rishi Sunak wordt Britse premier als enig overgebleven kandidaat

Rishi Sunak wordt de nieuwe leider van de Conservatieve Partij en daardoor automatisch de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Wie is hij?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden