Importfeestdag

India blaast Koeknuffeldag, de vervanger van Valentijnsdag, weer af

Een Indiase vrouw knuffelt een koe in de Ganges Beeld AP
Een Indiase vrouw knuffelt een koe in de GangesBeeld AP
Seije Slager

De Indiase regering vindt het eigenlijk maar niets: al die burgers die zich overgeven aan romantische uitspattingen op Valentijnsdag. Want is dat geen rare westerse importfeestdag? Dus stelden de autoriteiten deze week een vervangende feestdag in voor 14 februari: Koeknuffeldag.

De koe is, als hindoesymbool, immers ‘de ruggengraat van de Indiase cultuur’, aldus de bekendmaking, en ‘het knuffelen van koeien zal emotionele rijkdom brengen’.

Het idee werd direct bespot op sociale media, waar allerlei parodieën verschenen. Nieuwssite India Today suggereerde dat dit eigenlijk ook weer een importtraditie was. “In Nederland is koeknuffelen een eeuwenoude gewoonte”, meende de site te weten.

Oppositiepolitici zagen het bovendien als zoveelste uitwas van de hindoe-nationalistische agenda van de regering. “Pseudo-hindoeïsme en pseudo-patriottisme”, smaalde parlementslid Santunu Sen.

Geschrokken annuleerde de regering Koeknuffeldag weer. Maar een koe knuffelen kan natuurlijk spontaan, elke dag, relativeert India Today. “Zorg wel dat de koe er ook akkoord mee is.”

Lees ook:

Knuffelen met koeien blijkt goed voor mens én dier

Dieren knuffelen heeft niet alleen een kalmerende uitwerking op de mens. Ook koeien, blijkt nu, hebben baat bij een klopje, aai, kriebel, of een vriendelijke opmerking.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden