Een man met zijn hond op een bankje in de Spaanse stads Barcelona. Beeld EPA
Een man met zijn hond op een bankje in de Spaanse stads Barcelona.Beeld EPA

Rondje EuropaSpanje

In Spanje worden ‘potentieel gevaarlijke’ honden niet langer op ras, maar op gedrag beoordeeld

Alex Tieleman

Na armoedebestrijding en vrouwenrechten maakt de progressieve Spaanse regering van premier Pedro Sánchez nu ook werk van meer gelijkwaardigheid in het dierenrijk. Naar schatting honderdduizend Spaanse honden, die nu nog te boek staat als ‘potentieel gevaarlijk’, zullen voortaan niet langer op hun ras, maar op hun gedrag worden beoordeeld.

In een voorstel voor een wetswijziging dat de regering volgende maand door het parlement wil loodsen verdwijnt de zwarte lijst waar nu acht rassen waaronder de pitbull en de rottweiler opstaan. Voor de eigenaren van honden op deze lijst betekent dit nu nog dat zij onder meer een speciale vergunning nodig hebben en een verzekering moeten afsluiten voor hun dier.

En dan is de ‘enorme stigmatisering’ van hond en eigenaar nog niet eens aan bod gekomen. “Als je met zo’n hond op de stoep loopt, steken mensen over of ze kijken je raar aan”, vertelde Juan Vicente Villalta, de trotse eigenaar van de Amerikaanse staffordshireterriër Jack, aan de Spaanse publieke omroep.

‘Er bestaat geen hond die uit zichzelf gevaarlijk is’

Binnenkort moet dit soort uitwassen tot het verleden behoren. Een jaarlijkse gedragstest moet uitkomst bieden. Als een viervoeter niet voor de test slaagt, krijgt hij alsnog de status potentieel gevaarlijk en moeten hond en eigenaar op heropvoedingscursus, is het idee van de regeringsverantwoordelijke voor dierenzaken Sergio Garcia Torres van de activistisch-linkse coalitiepartij Podemos. Doel is om onterechte raciale vooroordelen die het dier vanaf de geboorte ten deel vallen te voorkomen, stelt hij: “Er bestaat geen hond die uit zichzelf gevaarlijk is”.

Spanje staat nu niet echt bekend om fijnzinnige omgang met dieren. Het stierenvechten wordt door velen als een wrede traditie beschouwd, en jaarlijks worden naar schatting 200 duizend gezelschapsdieren zonder pardon op straat gezet. Het lot van menig jachthond is niet zelden nog tragischer: al jaren komen er zaken aan het licht van viervoeters die na het jachtseizoen in een put verdwijnen of worden opgeknoopt aan een boom.

Naast het ‘individualiseren’ van de potentieel gevaarlijke honden wil de regering via de wetswijziging ook landelijke registers aanleggen van dierenmishandelaars, hondenfokkers, trainers en opvangcentra. In het sterk gedecentraliseerde Spanje kunnen de huidige regels per regio nu nogal verschillen: zo kan het gebeuren dat de ene rashond in Galicië wel, en in Madrid niet als potentieel gevaarlijk wordt gezien.

Het lijkt al met al goed nieuws voor menig Spaanse hond, die beloond lijkt te worden voor bewezen diensten tijdens de pandemie. In de zware coronamaanden vorig jaar was het rondje om met de hond het perfecte toegestane excuus voor Spanjaarden om even de benen te streken en de lockdown te ontlopen.

Lees ook:

Moet er een pitbullverbod komen? ‘Sommige honden zijn gefokt op aanvallen en doden’

Hoog-risicohonden; asiels zitten er vol mee. Wat te doen met deze levende vechtmachines? ‘Het zijn tikkende tijdbommen, die moet je niet willen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden