InterviewOpstand

In Soedan gaan ze door met staken en demonstreren totdat het leger verdwijnt

De winkels in de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn vrijwel allemaal gesloten uit protest tegen de staatsgreep door het leger. Donderdag bleven de straat leeg. 
 Beeld EPA
De winkels in de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn vrijwel allemaal gesloten uit protest tegen de staatsgreep door het leger. Donderdag bleven de straat leeg.Beeld EPA

Het is stilte voor de storm in Soedan. Zaterdag vindt de ‘Mars der Miljoenen’ plaats als protest tegen de coup door het leger.

Erik van Zwam

“Ik ben heel even online na drie dagen. Ik ben veilig. Ik sta achter het Soedanese volk.” Het korte Twitter-bericht van Abir Ibrahim bereikte het internet dat al dagen vrij geheel is platgelegd door het leger na de staatsgreep van afgelopen maandag.

Ibrahim, een jonge Soedanese vrouw, heeft haar opleiding genoten in de Verenigde Staten en woont en werkt nu weer in Khartoem. Ze wil praten. Na uren is er over de telefoon contact. Ze was donderdagochtend op straat om snel boodschappen te doen. Er staan lange rijen voor de paar winkels die nog open zijn met essentiële producten als brood, melk, vlees en groenten. Het viel Ibrahim meteen op dat alle barricades die door de demonstranten in de straten in haar buurt waren opgeworpen door het leger zijn verwijderd.

Mensen zitten thuis

“Het is nu rustig op straat”, zegt ze. Mensen zitten thuis. Tenminste in haar wijk. Ze kan de grote hoofdstad Khartoem niet overzien. Het is volgens haar de stilte voor de storm. “Iedereen is gemobiliseerd voor de ‘Mars der Miljoenen’ aanstaande zaterdag. Heel Soedan zal demonstreren tegen de staatsgreep, maar ook Soedanezen in Londen en New York.”

Hoe ze dat weet, nu het internet op zwart is gegaan? “Dat gaat hier als een lopend vuurtje.” Ook zijn er ouderwets pamfletten gedrukt, die worden verspreid. De slogan wordt, net als voorheen tegen dictator Omar al-Bashir: “Verdwijn!”. Na vele maanden volksopstand tegen Bashir viel de man die dertig jaar lang het land in een ijzeren greep hield, in april 2019.

Abir Ibrahim Beeld
Abir IbrahimBeeld

Bashir’s kompanen in de legertop draaien na twee-en-halfjaar burgerregering, onder toezicht van de generaals, de klok weer terug. Legerchef Abdel-Fattah al-Burhan en zijn tweede man Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedti en de baas van de beruchte Rapid Support Force (RSF), beschuldigden politici van gekonkel en het zwart maken van het leger. Om een burgeroorlog te voorkomen, hebben de militairen ingegrepen, zo rechtvaardigde Al-Burhan de coup afgelopen dinsdag.

Leger moet terug in de kazernes

“De democratie wordt ons ontstolen”, zegt Ibrahim verontwaardigd. “De wereld heeft het Soedanese volk gesteund bij het afzetten van Bashir. Nu hebben we de hulp van andere landen en internationale organisaties weer nodig om het leger terug in de kazernes te krijgen.” Ze is teleurgesteld in de Veiligheidsraad, waar China en Rusland verhinderden dat er een veroordeling kwam van de coup.

“We weten hier niet goed wat de wereld doet, want we zijn afgesloten van de buitenwereld.” Maar Ibrahim hoopt op zware sancties als drukmiddel. De Verenigde Staten bevroren net 700 miljoen dollar voor schuldenverlichting. Ook de Wereldbank heeft miljarden voor de economische ondersteuning voorlopig stop gezet, terwijl het onder de burgerregering van Abdalla Hamdok juist de goede kant op ging met de economie.

We willen geen bloedbad meer

Ibrahim heeft gehoord dat dertig Soedanese ambassadeurs weigeren de coupplegers te erkennen en alleen voor de burgerregering van Soedan werken. “Er is veel meer druk nodig om de legertop weg te krijgen. Wij, Soedanezen willen geen militaire junta. Zo nodig staken en demonstreren we weer maandenlang, net als bij Bashir. Maar dat kost wel mensenlevens. We willen geen bloedbad meer zoals in 2019.” De RSF van Hemedti doodde toen veel demonstranten bij de sit-in voor het hoofdkwartier van het leger midden in Khartoem.

Ibrahim zag afgelopen maandagavond, op de eerste dag van de staatsgreep, alweer genoeg geweld. “De kogels vlogen in het rond en verwondden en doodden verschillende demonstranten. Toch gaan we door totdat het leger verdwijnt.”

Lees ook:

Legertop noemt dreigende burgeroorlog aanleiding voor coup in Soedan.

Na weer een nacht en een dag van demonstraties door tienduizenden burgers in vele steden van Soedan, gaf legerleider en couppleger generaal Abdel Fattah al-Burhan dinsdag eind van de middag een persconferentie. Hij wilde de machtsovername door het leger uitleggen. “De militaire top probeerde met een coup een ophanden zijnde burgeroorlog te vermijden”, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden