Onderwijs
In Nepal moeten scholieren verplicht op yoga
Het is weer eens wat anders dan lezen, schrijven en rekenen. Het kleine Himalaya-land Nepal heeft besloten om met ingang van het nieuwe onderwijsjaar, dat komende maand begint, yogales verplicht te stellen op scholen in het hele land. Naast de gewone vakken moeten alle leerlingen in de hogere klassen zich voortaan ook wekelijks gaan bekwamen in yoga en traditionele geneeskunde. “Yoga is onze oude wetenschap”, aldus onderwijsminister Giriraj Mani Pokhrel in The New York Times. “We willen dat onze scholieren het gaan leren.”
In an attempt to promote a healthy lifestyle among students, the Nepal government has decided to make yoga education compulsory for schoolchildren.https://t.co/cqR0NRVDD5
— The New Indian Express (@NewIndianXpress) 13 januari 2020
Het plan is tegen het zere been van de kleine islamitische minderheid in het arme bergland. Want yoga is in Zuid-Azië, anders dan in grote delen van de rest van de wereld, sterk verbonden met het hindoeïsme. Veel Nepalese moslims vinden het dan ook vervelend als hun kinderen straks op school het hindoemantra ‘Om’ gaan leren prevelen of de zogenoemde zonnegroet aanleren. Volgens hen is dat ook in strijd met de seculiere Nepalese grondwet.
Maar de regering in de hoofdstad Kathmandu, die wordt geleid door communisten, houdt vast aan haar voornemen. Volgens de regering is yoga gezond voor iedereen en kunnen leerlingen elementen als het mantra ‘Om’ en de zonnegroet overslaan als ze zich er ongemakkelijk bij voelen. “Deze lessen zijn bedoeld voor het massa-onderwijs”, verzekert de verantwoordelijke overheidsfunctionaris. “Dingen die in strijd zijn met een religie worden weggelaten.”
Lees ook:
Dankzij premier Modi yogaïseert India
Een zegen voor de samenleving, meent de minister van yoga. Maar moslims en christenen morren over deze vorm van cultureel nationalisme.