ArtikelHerinterpretatie

In Mexico lezen ze de geschiedenis opnieuw en maken van losers overwinnaars

In Mexico-Stad wordt jaarlijks bij de 'treurnachtboom' rituelen en dansen opgevoerd om de gelijknamige nacht te herdenken. Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat de eerste en enige nederlaag plaats vond van de troepen van de Spaanse veroveraar Hernan Cortes en zijn inheemse bondgenoten door toedoen van het Mexica-leger in Mexico-Tenochtitlan.  Beeld EPA
In Mexico-Stad wordt jaarlijks bij de 'treurnachtboom' rituelen en dansen opgevoerd om de gelijknamige nacht te herdenken. Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat de eerste en enige nederlaag plaats vond van de troepen van de Spaanse veroveraar Hernan Cortes en zijn inheemse bondgenoten door toedoen van het Mexica-leger in Mexico-Tenochtitlan.Beeld EPA

Ook Mexico poogt in het reine te komen met de pijnlijkste hoofdstukken uit het nationale verleden. Afgelopen week maakte de deelstaatregering van Mexico-Stad bekend dat het een van de bloedigste momenten uit de lokale geschiedenis een andere naam heeft gegeven.

Jan-Albert Hootsen

Dat moment heeft vijf eeuwen geleden plaats, op 20 juni 1520. In die nacht vindt een bloedige veldslag plaats in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán tussen de ‘Mexica’ - de oorspronkelijke naam van de Azteken - en de Spanjaarden.

De Spanjaarden hebben kort daarvoor een bloedbad in de stad aangericht, waarin de Azteekse keizer Moctezuma II was omgekomen. Een kleine groep soldaten, onder leiding van de Spaanse veroveraar Hernán Cortés, vlucht samen met hun Indiaanse bondgenoten voor de Mexica. Gedurende de ontsnapping over een smalle dam komen vele duizenden Indiaanse Mexicanen en enkele honderden Spanjaarden om.

De zogenoemde Treurnacht gaat voortaan de Nacht op de Overwinning heten in Mexico. Beeld EPA
De zogenoemde Treurnacht gaat voortaan de Nacht op de Overwinning heten in Mexico.Beeld EPA

Na de ontsnapping zou Cortés huilend onder een boom hebben gezeten, wat de nacht haar oorspronkelijke naam ‘De Trieste Nacht’, of ‘Treurnacht’ opleverde. Tot afgelopen week.

Ook 500 jaar na dato staan Mexicanen nog stil bij de tragiek van die nacht; de zogenoemde Treurnacht. Alleen krijgt hij van de minister van cultuur nu een nieuwe betekenis mee.  Beeld EPA
Ook 500 jaar na dato staan Mexicanen nog stil bij de tragiek van die nacht; de zogenoemde Treurnacht. Alleen krijgt hij van de minister van cultuur nu een nieuwe betekenis mee.Beeld EPA

Volgens de hoofdstedelijke minister van cultuur had zijn land al die tijd de nacht verkeerd geïnterpreteerd. Het verhaal was veel heldhaftiger. Een jaar na de ontsnapping keerde Cortés met een groot leger terug om Tenochtitlán alsnog te veroveren en te verwoesten.

Het was om die reden veel beter om deze nacht de ‘Nacht van de Overwinning’ te noemen. “Laten we breken met deze legendes van verdriet en tranen, en de kracht, de moed en het lef van de Mexica die opstonden tegen de veroveraars erkennen”, zei de minister.

Lees meer

Beelden worden neergehaald, maar Trump verdedigt ‘de manier van leven sinds Columbus’

Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten worden Columbus-beelden al dan niet vrijwillig van hun sokkel getrokken. Tot frustratie van president Trump die wil voorkomen dat ‘de geschiedenis wordt uitgewist’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden