LibanonCoronacrisis

In Libanon moet iedereen elf dagen binnen blijven, zelfs de supermarkten gaan op slot

Libanezen doen nog snel hun laatste boodschappen, voordat ook de supermarkten de deuren sluiten.  Beeld AP
Libanezen doen nog snel hun laatste boodschappen, voordat ook de supermarkten de deuren sluiten.Beeld AP

Libanezen moeten de komende elf dagen binnen blijven, zelfs de supermarkten gaan dicht. Het is een wanhopige poging van de autoriteiten om de coronacrisis in het land onder controle te krijgen.

Libanon gaat vanaf donderdag serieus op slot: niemand mag de komende elf dagen de deur uit. Zelfs niet voor een wandeling of om boodschappen te doen. Libanezen met een essentieel beroep binnen de zorg, bij veiligheidsdiensten of in de voedselindustrie mogen nog naar hun werk, maar verder moeten de straten leeg blijven.

Het nieuws, dat maandag bekend werd gemaakt, ontketende een run op de supermarkten. Opeens moest iedereen de voorraadkasten vullen, wat zorgde voor lange rijen voor winkels, ruziënde mensen en veel lege schappen. Het lukte niet iedereen om genoeg in te slaan. “We wilden brood kopen”, zo vertelt Merna Jumaa aan persbureau AP. “Maar alles was al weg.” De supermarkten mogen tijdens de lockdown nog wel boodschappen bezorgen, maar het is niet duidelijk of Libanezen in meer afgelegen gebieden hier ook gebruik van kunnen maken.

Stijgende cijfers

In een land dat in een zware economische crisis verkeert is het nog maar de vraag of alle Libanezen het zich kunnen veroorloven om elf dagen thuis te blijven en niet te werken. Volgens Jennifer Moorehead, hoofd van de Libanese tak van de hulporganisatie Save the Children, heeft bijna de helft van de Libanese bevolking niet genoeg geld om voldoende eten in te slaan voor tijdens de lockdown.

De Libanese autoriteiten beweren dat de strenge maatregelen nodig zijn om de oplopende besmettingscijfers onder controle te krijgen. Afgelopen vrijdag bereikte het aantal coronabesmettingen een nieuw hoogtepunt met 5,440 gevallen op een bevolking van nog geen 7 miljoen mensen.

Ondertussen liggen de autoriteiten zelf zwaar onder vuur vanwege de aanpak van de crisis. Hoewel het aantal coronabesmettingen in het land lange tijd best meeviel, werden de restricties rond kerst en oud en nieuw volledig opgeheven om de economie een boost te geven. Nachtclubs en kroegen gingen open en voetbalfans mochten weer juichen in volle stadions. Volgens deskundigen heeft het virus zich tijdens de feestdagen goed kunnen verspreiden, wat nu zorgt voor de oplopende besmettingen.

Italiaanse scenario's

Het zorgsysteem dat de crisis op moet vangen piept en kraakt, en kan de aantallen nieuwe coronapatiënten amper nog aan. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt de bezetting van IC-bedden op ruim 91 procent. Veel ziekenhuizen hebben nu al geen plek meer, en moeten nieuwe coronapatiënten weigeren of behandelen op de parkeerplaatsen buiten het ziekenhuis.

Artsen vrezen voor een ‘Italiaans scenario’ zoals in Bergamo, waar afgelopen voorjaar op grote schaal gekozen moest worden wie te behandelen en wie te laten sterven. Voor hen komt de lockdown als geroepen. Volgens Firas Abiad, directeur van het Rafik Hariri-ziekenhuis in Beiroet, zit er niet veel anders op. “Een hardere aanpak is nu nodig”, zo stelde hij via Twitter. “Als we wachten tot alle ziekenhuisbedden vol zijn, dan is het te laat.”

Lees ook:

Ondanks de lockdown hervatten Libanezen hun protest: ‘We gaan dood van de honger, of van corona’

Ondanks de coronacrisis laaien de protesten in Libanon weer op. De demonstranten vragen aandacht voor de groeiende armoede, die volgens hen net zo gevaarlijk is als het virus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden