Een man rijdt met zijn hond over het Taksimplein in Istanbul, Turkije. Beeld Stoyan Nenov, Reuters

De Megastad Melvyn Ingleby

In Istanbul laten de straathonden zich met ‘meneer’ aanspreken

Iedere dag trekt een hondenkaravaan door de Istanbulse hipsterwijk Cihangir. Een Franse bulldog, twee elegante windhonden, een poedel, en vijf viervoeters van onbepaalde afkomst dribbelen langs de koffiehuisjes. Voorbijgangers knielen en groeten de beesten beleefd bij hun mensennamen: ‘Hoe gaat het Socrates?’, ‘Hoi lieve Edward’, ‘Wat doe jij daar Mevlüt?’

Alle negen hondenteugeltjes leiden naar Semsettin. Vijf jaar geleden kwam de tengere twintiger met gitzwart haar vanuit Turkmenistan naar Istanbul. Hij studeerde diergeneeskunde en vond een baan als dierenarts, maar staat nog steeds iedere ochtend om zes uur op om eerst een horde honden uit te laten.

Voor Semsettin is dat geen liefdadigheid, maar noodzaak. Zijn familie in een Turkmeens dorpje rekent op de bankafschriften uit Istanbul. Dat de inwoners van Istanbul voortdurend zieke straatdieren naar zijn kliniek brengen begrijpt de Turkmeen niet. Op het platteland laat je die beesten gewoon sterven, zegt hij. Dat is de natuur.

Kattenhotel

Die redenatie staat haaks op de principes van Istanbul. De megastad vol mensenleed zorgt goed voor haar naar schatting 130.000 straathonden en 165.000 straatkatten. Door de hele stad zetten inwoners bakjes eten en drinken voor ze neer. Rondom de trappen die van Cihangir naar de Bosporus leiden staat zelfs een kattenhotel. Een dakloze man ontfermt zich er over kittens die hun moeder kwijt zijn. Hij bedelt voor hun kattenvoer.

De politiek volgt getrouw. Tijdens de gemeenteverkiezingen voerde zelfs de ultra-nationalistische machopartij MHP campagne voor meer dierenziekenhuizen. De grootgemeente Istanbul beschikt over een leger aan eigen dierenartsen, die volgens de ­gemeentecijfers in het jaar 2018 alleen al meer dan 73.000 ­behandelingen uitvoerden.

Maar sommige dieren maken misbruik van de mensenliefde. Neem Benek (stip), een geduchte grijzaard met bruine stippen die sinds anderhalf jaar het huis van mijn buurman heeft bezet. Vanaf onze straathoek onderwerpt hij iedere voorbijganger aan een grondige snuffelcontrole. Vrouwen en kinderen mogen doorgaans doorlopen. Mannen, taxi’s en scooters kunnen rekenen op een blaf- en bijtoffensief.

Blacklist

Op aanraden van mijn buurman sprak ik Benek in het begin keurig aan als Benek Bey: Meneer Stip. Het mocht niet baten. Om een mij onbekende reden besloot Benek afgelopen lente dat ik op zijn blacklist sta. Sindsdien is het lastig thee drinken met mijn buurman, want Benek ligt steevast grommend voor zijn deur.

De nachten zijn het ergst. Op het moment dat ik inslaap, begint Benek doorgaans een blafwedstrijd met de honden om de hoek. Bij zonsopkomst valt hij zijn eerste taxi’s aan. Als ik uit wanhoop naar mijn raam loop en om stilte roep, kijkt het beest me vals en wraakzuchtig aan. We weten allebei dat ik ’s ochtends weer langs zijn huis moet.

Blaforkesten

Ik besluit verhaal te halen bij mijn buurman. Van mijn voorstel dat de straathond misschien eens een ander huis kan bezetten, wil hij niets weten. Volgens hem zijn Beneks nachtelijke blaforkesten een teken van levenslust. De aanvallen tegen vuilnismannen wijzen op een ‘sterk karakter’. De andere buren zijn het daarmee eens. Benek wint.

En dus zoek ik troost bij het straatkatje dat ik in huis heb genomen. Aslan (leeuw) blaft niet, maar kreeg vorige week wel een acute leverinfectie. Zonder enige aarzeling heb ik de dierenarts honderden euro’s gegeven om het beestje te genezen. Ik hoop dat Semsettin er nooit achter komt.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden