Delta-golf

In Israël moeten kleuters nu ook een coronabewijs laten zien

Ook kinderen moeten in Israël vanaf deze week op veel plekken een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest kunnen vertonen. Het is een poging de snel stijgende besmettingscijfers omlaag te krijgen.  Beeld AFP
Ook kinderen moeten in Israël vanaf deze week op veel plekken een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest kunnen vertonen. Het is een poging de snel stijgende besmettingscijfers omlaag te krijgen.Beeld AFP

In Israël gaat het aantal coronabesmettingen weer fors omhoog. De regering komt met nieuwe maatregelen en een booster voor de ouderen.

Israël heeft vanaf deze week weer strenge coronamaatregelen ingevoerd, in de hoop de sterke toename van besmettingen een halt toe te roepen. Iedereen vanaf 3 jaar oud moet een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest – niet ouder dan 24 uur – laten zien voor het binnengaan van gelegenheden als bioscopen, restaurants, cafés en sportscholen.

Winkels blijven nog wel toegankelijk voor Israëliërs zonder dat ze een vaccinatiebewijs of een test hoeven laten zien. Wel worden er beperkingen opgelegd aan hoeveel mensen een winkel binnen mogen: één persoon per 7 vierkante meter.

Pas 62 procent van de bevolking volledig gevaccineerd

De nieuwe beperkingen moeten ervoor zorgen dat de stijgende besmettingsgraad in Israël snel afneemt. Het land heeft te maken met de hoogste besmettingscijfers in zeker zes maanden. Het gemiddelde van afgelopen week ligt op meer dan 6000 besmettingen per dag, op een bevolking van 9 miljoen mensen. De ziekenhuisopnames stijgen ook, volgens cijfers van het Israëlische ministerie van gezondheid bestaan de opnames voornamelijk uit ongevaccineerde Israëliërs.

Hoewel Israël als een van de eerste landen begon met een grootschalige vaccinatiecampagne, is pas 62 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Een miljoen mensen die in aanmerking komen voor een vaccin hebben dit nog niet gehaald, wat mogelijk bijdraagt aan de nieuwe coronagolf. Ook is de verwachting dat er meer mensen besmet raken door de deltavariant, die besmettelijker is dan de eerdere alfa- en bètavarianten.

En omdat veel Israëliërs een half jaar geleden al hun tweede prik kregen, is de effectiviteit van de vaccins die toen zijn gezet inmiddels mogelijk afgenomen, zo denkt ook de directeur-generaal van het ministerie van gezondheid, Nachman Ash. Daarom kan elke Israëliër van 50 jaar en ouder nu een boostervaccin laten zetten. Het ministerie van gezondheid hoopt de leeftijdsgrens voor een booster binnenkort te verlagen naar 40 jaar.

Lees ook:

De derde prik: een nuttige booster of een schoffering van arme landen? De voors en tegens op een rij

Een derde prik: pure noodzaak of een toonbeeld van vaccinongelijkheid? De WHO roept landen die het al doen op er voorlopig mee te stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden