Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuws Chinees monopolie

In het bergkoninkrijkje Lesotho voltrekt zich een mohair-drama

Alle schapenboeren in Lesotho moeten sinds een jaar hun mohair-wol verplicht verkopen aan een Chinees bedrijf. En dat gaat helemaal fout. 

Een verplicht zwijgende koning, een moedige prins, verdachte ministers, een dubieuze minister-president, een sluwe Chinese zakenman en 37.000 gedupeerde boeren. Het zijn de hoofdrolspelers in een spannende doch treurige tragedie in het bergkoninkrijkje Lesotho dat volledig omringd wordt door Zuid-Afrika.

Het gaat allemaal om de verkoop van mohair-wol van 37.000 schapenboeren. Al meer dan veertig jaar verkopen zij hun gewilde product naar tevredenheid via de handelshuizen BKB en OVK in Port Elisabeth in Zuid-Afrika. Vanuit daar ging hun mohair voor circa 50 miljoen euro per jaar de hele wereld over.

Tot mei 2018. De minister van het midden- en kleinbedrijf, Chalane Phori verbood de handel in mohair zonder vergunning. Met vergunning mocht de wol alleen nog worden verkocht via een nieuw veilinghuis: het Lesotho Wool Centre  (LWC)  in Thaba-Bosiu.

Chinees bedrijf

De organisatie van mohair-boeren, de  Lesotho National Wool and Mohair Growers Association (LNWMGA), werd voor driekwart eigenaar van LWC en de Chinese zakenman Stone Shi met zijn bedrijf Maseru Dawning voor 25 procent. Maar er zat een addertje onder het gras. Het Chinese bedrijf van ondernemer Shi bleek de enige koper met een vergunning bij het Wool Centre. De organisatie van schapenboeren zegde daarom de samenwerking op.

De Zuid-Afrikaanse handelshuizen openden ook vestigingen in Lesotho. Maar ze mogen niet aan de slag van de betrokken ministers. Onlangs kwam naar buiten dat drie ministers, onder wie Phori, een bedrijf genaamd Masimo a Mantala hebben opgericht. En dat houdt zich bezig met “de handel in wol en mohair”. De minister-president van Lesotho wordt ervan beschuldigd dit alles te hebben geregisseerd. Natuurlijk beweren kwade tongen dat hier sprake is van steekpenningen, corruptie en dat deze bewindslieden slapend rijk gaan worden. Zij ontkenden de aantijgingen met gezwinde spoed.

Ondertussen leverden tienduizend boeren vorig jaar hun wol aan het Wool Centre en dus aan de Chinese zakenman Shi. Hij beloofde de boeren een betere prijs voor hun mohair en een snellere betaling, want Shi had de tussenhandel geëlimineerd. De andere 27.000 boeren boycotten Shi, maar kunnen hun jaaropbrengst aan wol niet elders kwijt, want er staan zeer hoge boetes op.

Prins Seeiso Bereng Seeiso van Lesotho. Beeld Samir Hussein/WireImage

Zelfmoord

Veel boeren die via het Wool Centre hun mohair verkochten, wachten nog steeds op hun geld. Of ze kregen een slechte prijs. Shi beweert dat hij zelf slachtoffer is van Lesothiaanse intriges. Inmiddels zitten veel boeren in grote financiële problemen. Enkelen hebben zelfmoord gepleegd. Een rechter verbood onlangs de ingevoerde vergunningplicht, maar de betrokken ministers negeren het vonnis.

Afgelopen maandag hield prins Seeiso Beering Seeiso van Lesotho, de broer van koning Letsie III, een speech. De koning en de prins mogen geen politieke uitspraken doen, maar prins Seeio weigerde te zwijgen en iedereen gaat ervan uit dat hij ook namens de koning sprak. De prins beschuldigde de regering ervan “de wol te politiseren en verantwoordelijk te zijn voor de mohair-crisis". Hij zegt hierover te blijven spreken. “Het gaat over mensenlevens.” Het wachten is op het volgende bedrijf in dit mohair-drama.  

Lees ook: 

Koning Letsie III heerst bij de gratie van Zuid-Afrika

Het is geen populair onderwerp in Lesotho. Moet het kleine bergstaatje onafhankelijk blijven, of kan het maar beter opgaan in het grote Zuid-Afrika? De nieuwe koning Letsie III weet dat deze vraag zich vroeg of laat aan hem zal opdringen. Net zoals de vraag wat de macht van de koning van Lesotho precies is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden