Rondje EuropaGriekenland
In Griekenland gaan kappers boven de kerk
Wat is er belangrijker, de kapper of de kerk? Dat is de vraag waar Griekenland zich het hoofd over breekt, nu ook Athene de beperkingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen verlicht. Net als bij ons gaat dat geleidelijk en in fases. De eerste reeks versoepelingen gaat vandaag in. Grieken mogen binnen hun eigen woongebied reizen. Kleine winkels openen weer hun deuren. Scholen, horeca en toeristische attracties volgen in latere fases.
Opvallend is dat kappers al op de eerste dag van de versoepeling weer open mogen. In de meeste andere landen, waaronder Nederland, is uitoefening van dergelijke contactberoepen nog taboe. Toeval of niet, premier Kyriakos Mitsotakis, toch al erg populair vanwege zijn doeltreffende optreden in de coronacrisis, komt met deze opmerkelijke versoepeling tegemoet aan een vurige wens van zijn bevolking. Toen een tv-station twee weken terug peilde wat de Grieken na het opheffen van de lockdown als eerste zouden doen, antwoordden de meesten: naar de kapper. Op gepaste afstand volgden onder meer op vakantie gaan, en kleding en schoenen kopen.
Alleen individueel kerkbezoek mag
Een kerkdienst bezoeken stond niet in de top tien. Dat kun je een geluk bij een ongeluk noemen, want na een volledige sluiting is vanaf vandaag alleen individueel kerkbezoek toegestaan. Diensten mogen pas weer over twee weken. En dat is tegen het zere been van de Grieks-orthodoxe kerk, die een dikke vinger in de pap heeft in de Griekse maatschappij en politiek. Hierotheos, de woordvoerder van de kerk en metropoliet van Nafpaktos, beschuldigt de regering van een coup tegen de religieuze autoriteiten in het land. “Wat denken ze dat de kerk nou eigenlijk is?” vroeg hij afgelopen week aan verslaggevers. “Een club, een supermarkt? Is de kerk slechter dan een kapper? Is de kerk niet een heilige instelling met een traditie van twintig eeuwen?” Premier Mitsotakis ontving een boze brief, maar het lijkt er niet op dat hij op de eisen van de kerk ingaat.
Ook vlak na de uitbraak van de coronacrisis baarde de kerk al opzien. Geestelijken beweerden al snel dat het geen kwaad kon dat gelovigen tijdens de communie wijn drinken uit dezelfde kelk. Die praktijk verspreidt uitsluitend de liefde van God, geen virus, was de boodschap. “Persoonlijk voel ik de behoefte mijn geloof te belijden”, zei Mitsotakis daarop op tv. “Maar als premier moet ik luisteren naar wetenschappers. Wat van toepassing is op andere publieke bijeenkomsten, geldt ook voor kerken.”
Lees ook:
Eerste groepje kinderen geëvacueerd van Griekse eilanden
Duitsland neemt dit weekend vijftig kinderen op uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.