TikTok

In Egypte beland je in de cel vanwege een TikTok

TikTok is ook in Egypte erg populair onder jongeren  Beeld European Press Agency (EPA)
TikTok is ook in Egypte erg populair onder jongerenBeeld European Press Agency (EPA)

Twee Egyptische influencers worden opnieuw aangeklaagd vanwege hun TikToks. Mogelijk werd hun invloed het regime te veel.

Isabel Bolle

Het nieuws werd vorige week met opluchting ontvangen: een Egyptische rechtbank sprak twee jonge TikTok-influencers vrij van de twee jaar celstraf die ze vorig jaar gekregen hadden wegens het posten van ‘onfatsoenlijke’ video’s. Maar de vreugde was van korte duur. Nog geen twee dagen later besloot een andere rechter de vrouwen aan te klagen wegens mensenhandel. Haneen Hossam (20) en Mawada Eladhm (22) hadden de gevangenis nog niet eens verlaten, nu blijven ze vastzitten tot de rechter uitspraak doet in deze nieuwe zaak.

TikToks tijdens corona

De vrouwen zijn bekende influencers, en hebben met hun filmpjes miljoenen volgers weten te vergaren. De coronacrisis zorgde ervoor dat ook veel Egyptenaren steeds meer tijd binnenshuis doorbrachten, en net als de rest van de wereld ontdekten ze dat TikTok een uitstekende app is om de tijd mee te doden. De filmpjes die Hossam en Eladhm maakten zijn vrij onschuldig: je ziet de vrouwen dansen op Arabische popliedjes, een rondje rijden in hun auto of korte sketches opvoeren met vrienden en familie. Het is het soort content dat populair is onder TikTok-gebruikers over de hele wereld.

TikTok is ook een van de laatste plekken in het publieke domein waar de Egyptische staat weinig controle over heeft. Een manier om tóch controle uit te oefenen is door de TikTokkers monddood te maken. Hossam en Eladhm werden vorig jaar, samen met nog drie vrouwelijke influencers, opgepakt en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens ‘het schenden van de waarden van de Egyptische familie’ en het ‘aanzetten tot zedeloosheid’. Zulke vage aanklachten worden de laatste jaren vaker gebruikt, zoals in de zaak tegen actrice Rania Youssef, die in 2019 voor de rechter moest verschijnen vanwege de doorzichtige jurk die ze droeg ter gelegenheid van het Cairo Filmfestival.

Een kwestie van klasse

Het is niet helemaal duidelijk waar de nieuwe aanklacht van mensenhandel waarvoor Hossam en Eladhm nu terecht voor moeten staan, op slaat. Mogelijk gaat het over filmpjes waar de influencers hun volgers vertellen hoe ze geld kunnen verdienen met het posten van online content. Dit wordt door de Egyptische rechter gezien als het rekruteren van jonge vrouwen voor ‘onfatsoenlijke werkzaamheden’, zo vertelde een rechterlijke ambtenaar aan persbureau AP.

Maar volgens activisten is het schenden van morele waarden niet de enige reden waarom deze vrouwen zo hard aangepakt worden. Volgens Salma El Hosseiny, werkzaam bij de ngo International Service for Human Rights, speelt de sociaal-economische status van de influencers ook een grote rol. “Je hebt influencers op sociale media die uit de elite of de rijkere middenklasse komen, die precies dezelfde content plaatsen”, zo vertelde ze tegen het Amerikaanse tijdschrift The Week. “Maar deze vrouwen komen uit de arbeidersklasse. Ze hebben de grens van wat voor hen is toegestaan overschreden.”

Lees ook:

Van hoop naar wanhoop: hoe het tij keerde in de strijd voor Egyptische vrouwenrechten

Eindelijk leek er in Egypte iets te gebeuren aan seksuele intimidatie en seksueel geweld. Maar het tij keerde nadat rijke mannen uit de hogere klasse onder vuur waren komen te liggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden