Demografie

In een jaar daalde het aantal Russen met bijna één miljoen

Veel coronadoden zouden verkeerd zijn geclassificeerd. Beeld EPA
Veel coronadoden zouden verkeerd zijn geclassificeerd.Beeld EPA

De afgelopen twaalf maanden kromp de Russische bevolking met bijna één miljoen, zo wijst een analyse van overheidsstatistieken uit. Demograaf Aleksej Raksja, ex-medewerker van het overheidsbureau Rosstat, berekende dat de bevolking van Rusland in de periode tussen oktober 2020 en september 2021 met 997.000 mensen afnam.

De berekeningen van Raksja zijn gebaseerd op het verschil tussen het geboorte- en sterftecijfer van Rusland en laten migratie buiten beschouwing. Deze bevolkingskrimp zou betekenen dat Rusland nu minder inwoners telt dan in het jaar 2000, toen Vladimir Poetin voor het eerst aan de macht kwam.

De recorddaling van de bevolking wordt mede veroorzaakt door de coronacrisis. Officieel zijn er in Rusland 214.000 coronadoden gemeld vanaf het begin van de pandemie, maar er wordt algemeen aangenomen dat het werkelijke aantal coronadoden een stuk hoger ligt. Gezondheidsexperts en demografen wijzen op het grote verschil tussen het officiële aantal coronadoden en de oversterfte in het land: hoe het sterftecijfer afwijkt van een langjarig gemiddelde. De oversterfte sinds het begin van de pandemie bedraagt 660.000 doden. Volgens Raksja zijn veel coronadoden in Rusland verkeerd geclassificeerd.

Er is nog een andere reden voor het slinken van de Russische bevolking: een laag vruchtbaarheidscijfer. Gemiddeld krijgen Russische vrouwen maar 1,5 kind. Om die reden probeert president Poetin vrouwen al jaren te stimuleren meer kinderen te krijgen door het ‘moederschapskapitaal’, de Russische versie van de kinderbijslag, fors te verhogen en ‘traditionele familiewaarden’ te verkondigen.

Lees ook:

Uit angst voor bevolkingskrimp wint anti-abortusbeweging in Rusland aan kracht

De anti-abortusbeweging wint aan kracht in Rusland, ook in de politiek. Het zijn met name de niet-religieuze argumenten die aanslaan in het Kremlin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden