Vaccineren

In Duitsland mogen 60-minners zelf kiezen of ze AstraZeneca willen

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In Duitsland kunnen 60-minners zich vrijwillig aanmelden voor een prik met het AstraZeneca-vaccin. Afgelopen vrijdag leidde dat tot een run op de vaccinatiewebsite van deelstaat Beieren.

Terwijl er in Nederland vooralsnog geheel wordt gestopt met het inenten van personen onder de 60 jaar met het vaccin van AstraZeneca, mogen 60-minners in Duitsland zélf kiezen of ze met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut geprikt willen worden. Want hoewel de Duitse prikcommissie nog altijd vasthoudt aan haar advies om mensen onder de 60 jaar niet meer met AstraZeneca in te enten vanwege het minieme risico op trombose, staat het hun wel vrij om zich vrijwillig aan te melden voor een injectie met het vaccin. Ook in Italië bestaat die mogelijkheid.

Die vrije keuze leidde afgelopen vrijdag in de deelstaat Beieren tot een stormloop op de aanmeldingswebsite voor vaccinaties, waardoor de servers tijdelijk overbelast waren. Personen onder de 60 die zich in Duitsland uit eigen beweging willen laten inenten met het AstraZeneca-vaccin, moeten expliciet en na overleg met de huisarts verklaren dat ze zich bewust zijn van de risico’s die daaraan zijn verbonden.

Opgeschort

Eind vorige maand besloot de Duitse minsister van volksgezondheid, Jens Spahn, in samenspraak met zijn zestien collega-ministers van de Duitse deelstaten dat het inenten van personen onder de 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin zou worden opgeschort. Inmiddels geldt die maatregel in diverse Europese landen, hoewel het Europees Geneesmiddelenagentschap (Ema) afgelopen woensdag verklaarde dat de risico’s van de entstof niet opwegen tegen de veronderstelde voordelen.

In Duitsland zijn vooralsnog 31 vermoedelijke gevallen bekend van ernstige trombose na een injectie met het AstraZeneca-vaccin. Bij negentien gevallen was er ook sprake van een afname van het aantal bloedplaatjes en negen mensen zijn tot nog toe aan de gevolgen overleden. Dat meldde het Paul-Ehrlich Instituut afgelopen vrijdag. Volgens de federale medische toezichthouder zijn er inmiddels ruim 2,8 miljoen prikken met het AstraZeneca-vaccin gezet in Duitsland.

Lees ook:

Waarom mogen 60-minners niet zelf beslissen over AstraZeneca? ‘Ethisch gezien zou dat niet gek zijn’

Zouden zestigminners niet zelf de keus moeten hebben of ze wel of niet AstraZeneca nemen? Ja, vinden apotheker Hanneke Luttikhuis en hoogleraar medische ethiek Dick Willems.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden