Coronavirus in Duitsland

In Duitsland komen de maatregelen tegen het virus traag op gang

Het marktplein in de oude stad van Heidelberg in Duitsland oogt verlaten nadat de regering burgers opriep hun verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen het coronavirus. 
  Beeld EPA
Het marktplein in de oude stad van Heidelberg in Duitsland oogt verlaten nadat de regering burgers opriep hun verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen het coronavirus.Beeld EPA

Tegen de verwachting in heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel begin deze week niet de noodtoestand uitgeroepen. Bij de bestrijding van het coronavirus ligt de regie daardoor nog steeds bij de deelstaten.

Duitsers deden dinsdag nog snel inkopen, want vanaf woensdag zijn de meeste winkels in het land gesloten. Alleen de hoogst noodzakelijke, zoals supermarkten en apotheken, mogen open blijven. Nadat het aantal geïnfecteerden met het coronavirus scherp toenam, kwam bondskanselier Angela Merkel maandag met hardere maatregelen. Inmiddels heeft Duitsland meer dan 8600 bevestigde besmettingen.

“Ons land heeft nog nooit zulke maatregelen genomen, maar het is nodig”, zei Merkel in haar toespraak. Kort geleden was dit nog een onvoorstelbaar scenario, maar nu zijn in Duitsland de grenzen met alle buurlanden, behalve België en Nederland gesloten. Omdat nog veel Duitsers in het buitenland gestrand zijn, kondigde de overheid gisteren aan 50 miljoen euro beschikbaar te stellen om hen op te halen.

Zelfs speelplaatsen moesten vanaf gisteren dicht, maar hoe dat gehandhaafd wordt, is nog onduidelijk. Boetes zullen niet worden uitgedeeld. De politie kan mensen wel vragen weg te gaan. Het afgelopen weekend was het nog druk op straat, omdat veel gezinnen met het mooie weer een ijsje gingen halen. Kinderen gaan deze week niet naar school, want die zijn al gesloten.

Geen avondklok, wel een flinke inperking van het sociale leven

Met het pakket aan nieuwe maatregelen van maandag wil de regering duidelijk maken dat het risico van het coronavirus niet te licht moet worden opgevat. Een paar dagen voor Mark Rutte hield Angela Merkel ook al een toespraak met eenzelfde boodschap: een groot deel van de bevolking zal besmet worden met het virus. Tot wel 70 procent, verkondigde ze, om de ernst van de zaak door te laten dringen.

Het land heeft nog geen avondklok, maar het sociale leven wordt wel flink ingeperkt. Hoewel veel Duitsers vrijwillig in quarantaine zijn gegaan, werd het virus in Berlijn niet overal even serieus genomen. Het afgelopen weekeinde sloot de politie in de rebelse hoofdstad nog 63 bars en clubs. Ook schreef de politie op Twitter een school te hebben gesloten die nog open was.

De overheid spreekt Duitsers daarom nadrukkelijk aan op hun verantwoordelijkheidsgevoel. “We komen sneller door deze fase als iedereen zich eraan houdt”, benadrukte Merkel. Ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier richtte zich tot de burger in een toespraak: “Zeg niet, ik ben jong en sterk, mij treft het niet. Zeg: ik neem verantwoordelijkheid voor mijn familie, voor mijn ouders en grootouders, voor ouderen en zwakkeren, voor mijn dorp en mijn stad, voor mijn land.”

Deelstaten geven zelf invulling aan de richtlijnen

Lastig voor Merkel is dat zij niet à la Macron bevelen uit kan delen. De federale overheid geeft richtlijnen, waar de deelstaten zelf invulling aan geven. In combinatie met de vaak trage werking van de overheidsinstellingen gaat kostbare tijd verloren. Zo werden in de meeste deelstaten maandag de scholen gesloten, maar in Brandenburg pas vandaag.

Bondsdagwatchers speculeerden dan ook dat Merkel maandag de noodtoestand uit zou roepen, waardoor de federale overheid maatregelen op zou kunnen leggen. Toch deed zij dat niet. Ondertussen riep deelstaat Beieren zelf wel de noodtoestand uit, om sneller in te kunnen grijpen. Het aantal geïnfecteerden in deze deelstaat steeg gisteren van bijna driehonderd naar 1352.

Ondanks de aanvankelijke vertraging in de aanpak van het coronavirus zet Duitsland nu alles op alles om verdere problemen te voorkomen. De overheid lijkt zelfs bereid om onbeperkt krediet te geven aan bedrijven. Daarmee zou de regering de schwarze Null loslaten en een begrotingstekort accepteren. Het zuinige spaarbeleid van de CDU wordt nu even opzijgeschoven.

Voor bondskanselier Merkel is het een uitstekende tijd zich weer te presenteren als een waar moreel leider. “Onze solidariteit, ons gezonde verstand en ons hart voor elkaar worden op dit moment op de proef gesteld. Ik hoop dat wij de test zullen doorstaan”, zo sprak zij de Duitsers toe.

Duits bedrijf werkt aan vaccin

Het Duitse bedrijf CureVac werkt aan een vaccinatie tegen Covid-19. De Europese Unie stelt een lening van 80 miljoen ter beschikking aan het bedrijf om de ontwikkeling van het vaccin te bespoedigen.

Het coronavirus dossier van Trouw vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden