Rijksburgers

In Duitsland heeft de politie ook nu tijd om extreem-rechts te bestrijden

Agenten halen een huis leeg. Beeld EPA

Door de ‘Rijksburgerbeweging’ deels te verbieden, wil het land rechts-extremisten de pas afsnijden.

De Duitse minister van binnenlandse zaken heeft een deel van de ‘Rijksburgerbeweging’ in het hele land verboden. Rijksburgers erkennen de Duitse staat niet. Een deel van hen vormt een groep die zichzelf de ‘verenigde Duitse volken en stammen’ noemt. Die is volgens de autoriteiten zowel racistisch als antisemitisch.

Eerder deze week doorzochten 400 politieagenten in tien deelstaten de woningen van 21 leiders van de nu verboden vereniging. Ze vonden wapens en ook propagandamateriaal.

Minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer heeft inmiddels voldoende bewijzen verzameld waaruit blijkt dat 120 tot 140 leden van de club racistische en antisemitische geschriften verspreiden en dat ze op die manier de maatschappij ‘systematisch vergiftigen’, zoals hij in een persbericht schreef. Seehofer zegt daarin ook dat de leden zich massaal schuldig maken aan bedreigingen van ambtenaren en hun familie.

Ontvoering en chantage

De vereniging viel al langer op vanwege haar agressieve optreden. Er zijn voorbeelden bekend van ontvoering en pogingen tot dwang en chantage. In 2017 bedreigden ze de minister van justitie van de deelstaat Brandenburg. Ze eisten dat hij de rechts-extremist en Holocaustontkenner Horst Mahler zou vrijlaten. 

In datzelfde jaar verschenen drie leden aan het bureau van de buurtburgemeester van de Berlijnse wijk Zehlendorf. Ze eisten dat ze het gebouw verliet en hen de sleutel zou overhandigen. Na ingrijpen van de politie vertrokken ze weer.

Aan het hoofd staat Heike W., een inwoner van Berlijn. Hij heeft een eigen website en een youtubekanaal, waarop hij het Duitse volk verheerlijkt. Net als alle andere ‘Rijksburgers’ erkent hij de Duitse bondsrepubliek niet. Duitsland telt ongeveer 19.000 ‘Rijksburgers’. Meer dan 500 leden beschikken over een wapenvergunning.

De groepering wordt sinds 2016 door de veiligheidsdienst in de gaten gehouden, nadat ze er lange tijd niet bijzonder veel aandacht aan was geschonken. In 2016 veranderde alles, omdat een lid van de Rijksburgerbeweging op een politieagent schoot en hem zwaar verwondde.

Niet alle leden van de beweging zijn even agressief. Er zijn leden die de Duitse staat niet erkennen omdat ze open op die manier onder hun belastingaangifte kunnen uitkomen. Maar zeker duizend leden zijn rechts-extremistisch te noemen, zo stelt de veiligheidsdienst.

Met het verbod op de ‘verenigde volken en stammen’ wordt beoogd het meest militante van dat deel de pas af te snijden. De invallen en het verbod vielen op vanwege de grote politie-inzet tijdens de coronacrisis. Dat was de bedoeling. ‘We zullen de strijd tegen rechts-extremisme altijd voortzetten, ook in crisistijd”, zei Seehofer.

Lees ook:

‘Reichsbürger mag niet voor Duitse staat werken’

Wie de staat ontkent, kan ook niet voor hem werken, vinden Duitse politici. Zogenoemde Reichsbürger die als ambtenaar werken, moeten er rekening mee houden dat ze hun baan kwijtraken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden