Nederlanders in het buitenland

In de natuur van Nieuw-Zeeland merkte Jeroen niets van corona, nu zit hij vast in een blokhut

Jeroen Stroetzel.  Beeld Jeroen Stroetzel
Jeroen Stroetzel.Beeld Jeroen Stroetzel

De corona-uitbraak was een complete verrassing voor Jeroen Stroetzel, toen hij vanuit de fjorden in Nieuw Zeeland terugkwam in de bewoonde wereld. Inmiddels zit hij vast in een blokhut.

Rick van de Lustgraaf

Als je nou ergens ter wereld nog veilig bent voor corona, zo hoorde Jeroen Stroetzel van vrienden in Australië, dan is dat wel in Nieuw-Zeeland. Hij twijfelde niet, pakte een vliegtuig naar het buurland en trok twee weken geleden met een camper het imposante landschap in. Even weg van de hectiek, tussen de fjorden ten westen van Queenstown in het zuiden van het land.

”Ik was al van plan om naar Nieuw-Zeeland te gaan”, zegt Jeroen. “Maar eigenlijk pas later. Een paar weken met een camper in zelfisolatie de natuur in, dat leek me wel wat.” Dat het virus inmiddels ook hardnekkig over Nieuw-Zeeland raast en premier Jacinda Ardern een vier weken durende lockdown aankondigde, ging even aan Jeroen (27) voorbij. “Ik volgde het nieuws op de voet, maar eenmaal in de natuur had ik geen bereik meer. Dat duurde anderhalve week.“

Het is dat hij dinsdagochtend boodschappen nodig heeft, anders had Jeroen waarschijnlijk nog steeds geen weet gehad van wat zich om hem heen allemaal afspeelt. “Ik reed het land in, op zoek naar een winkeltje. Het was heel rustig overal. Onderweg voelde ik mijn telefoon trillen, ik had driehonderd gemiste oproepen en berichten van familie en vrienden. Het land zou een dag later voor een maand op slot gaan, zag ik. Dit meen je niet, dacht ik. Ik kon het niet geloven.”

Voor zijn ontsnappingspoging reed hij tien uur achtereen in zijn camper naar Christchurch, om vanuit daar een vliegtuig richting Nederland te pakken. Het mocht niet baten. “Ik stond woensdagochtend uren in de rij, maar het was veel te druk. We konden het vliegveld beter verlaten. Ik had namelijk nog een ander probleem”, gaat Jeroen verder. “Die avond ging het land voor vier weken op slot, maar ik had geen onderdak. De gehuurde camper moest terug. Gelukkig hadden mijn ouders ondertussen al een blokhut op een camping in de buurt voor me gehuurd, daar zit ik nu.”

De blokhut waar Jeroen Stroetzel in verblijft.  Beeld Jeroen Stroetzel
De blokhut waar Jeroen Stroetzel in verblijft.Beeld Jeroen Stroetzel

Jeroen, recent afgestudeerd in landschapsarchitectuur aan de universiteit Delft, wacht op repatriëring vanuit Nederland, evenals honderden andere Nederlanders. In het buitenland gestrande landgenoten kunnen zich melden op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zijn er nu zo’n 19.000. Reizigers zitten vooral in Indonesië, Marokko, Australië en Nieuw-Zeeland, meldde minister Blok deze week. Het ministerie roept reizigers op om voor de laatste strohalm niet te wachten op de repatriëringsvluchten, maar toch zelf op zoek te gaan naar commerciële vluchten in het buitenland. De kans dat reizen lukt via een overheidsvlucht is erg klein, meldt het ministerie.

“We zitten met honderden Nederlanders in verschillende appgroepen”, zegt Jeroen. “Ook veel gezinnen met kleine kinderen of juist ouderen. Die zitten nu vast in een hostel of een camper, echt vreselijk. Wat dat betreft heb ik het goed getroffen. Hier tegenover zit een Duits gezin in een camper. Die hebben het een stuk zwaarder. Er zouden nog tienduizend andere Duitse toeristen in het land zijn.”

Rondje hardlopen

Het is niet de eerste ingrijpende maatregel van premier Ardern om het virus een halt toe te roepen. Eerder deze maand meldde ze al dat iedereen die Nieuw-Zeeland in wilde komen, eerst twee weken uit voorzorg in quarantaine moest. “Daarom leek het hier ook zo veilig”, zegt Jeroen. “Ik maakte me geen zorgen in de natuur, die lockdown was echt een verrassing.”

Om zich door de isolatieperiode heen te slepen belt en chat Jeroen veel met vrienden en familie, leest hij boeken en kijkt hij wat series. Hij zegt zich fysiek en mentaal uitstekend te voelen. “We mogen niet naar buiten, maar nog wel even naar de supermarkt of even sporten. Gisteren ging ik een rondje hardlopen, vandaag regende het, dus keek ik veel naar series. Vraag het me over vier weken nog eens, maar nu zit ik hier prima.”

Jeroen was van plan om een tijdje te blijven werken en reizen, maar die ambities kunnen voorlopig in de ijskast. Hij moet er zelf om lachen. “Ongelooflijk, ik maakte dinsdagochtend nog een foto bij een prachtig meer. En even later lig je in een blokhut. Het contrast kan niet groter.“

Lees ook:

Nederlanders terughalen uit het buitenland, dat is een enorme kluif

Het repatriëren van zeker 15.000 Nederlandse reizigers die gestrand zijn in het buitenland is voor het ministerie van buitenlandse zaken ‘een mega-operatie die z’n weerga niet kent’. Waarschijnlijk duurt-ie nog weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden