Academische titel

In de jacht op een goed diploma gijzelen Chinese studenten de directeur van hun college

Een agent regelt de toegang tot de hal waar Chinese studenten het centrale examen ‘gaokao’ gaan afleggen.  Beeld AFP
Een agent regelt de toegang tot de hal waar Chinese studenten het centrale examen ‘gaokao’ gaan afleggen.Beeld AFP

De politie heeft hardhandig ingegrepen op een college in Nanjing, nadat studenten daar de directeur hadden gegijzeld. De onrust tekent de extreem hoge druk op Chinese studenten.

Dertig uur lang was Chang Qing, de 55-jarige directeur van het Zhongbei College in Nanjing, een gijzelaar van zijn studenten. Op sociale media is Chang te zien, terwijl hij onderhandelt met zijn gijzelnemers. Het protest begon met spandoeken en leuzen, maar toen de directeur niet toegaf werd hij gegijzeld. Uiteindelijk maakte de politie hardhandig een einde aan de opstand.

Twee dingen zijn opmerkelijk aan het verhaal: ondanks de strenge censuur is de studentenactie ruim besproken op sociale media en bovendien lijkt die succes te hebben gehad. Ook op andere colleges was het onrustig. Het ging de studenten niet om meer inspraak of de inhoud van de lessen, maar om de status van hun diploma.

De race om op de beste universiteit te komen is moordend

Het Zhongbei College had plannen om samen te gaan met een beroepsopleiding in Nanjing, vergelijkbaar met een ROC – een stuk minder prestigieus. Tot nu toe werkt het college samen met Nanjing Normal University, maar daar zou een einde aan komen door de fusie.

Ieder jaar beginnen vele miljoenen Chinezen aan een opleiding aan het hoger onderwijs en komt er een vergelijkbaar aantal afgestudeerden op de markt. De afgelopen dagen hebben circa tien miljoen jongeren deelgenomen aan de gaokao, de centrale examens die toegang bieden tot hoger onderwijs.

De race om op de beste instellingen terecht te komen is moordend, studenten is er veel aan gelegen om een waardevol diploma te behalen. Onafhankelijke colleges bieden studenten die er niet in zijn geslaagd een normale universiteit binnen te komen, zo toch de kans op een academische titel .

Deze route is wel duur; de studenten van het Zhongbei College melden op sociale media dat ze 2200 euro collegegeld per jaar betalen. Vergelijkbaar met het collegegeld aan Nederlandse universiteiten, maar voor de meeste Chinese studenten en hun ouders veel moeilijker op te brengen.

Harde klappen maar de fusie is van de baan

Nu likken de opstandige studenten hun wonden, na de harde klappen die ze kregen met de wapenstok toen de politie directeur Chang kwam ontzetten. Volgens persbureau AFP bloedde een van de studenten uit een hoofdwond. Ook is er pepperspray ingezet.

Maar ondertussen lijkt het succes wel behaald, want de fusie is van de baan. Ook andere onafhankelijke colleges in de provincie Jiangsu, waarvan Nanjing de hoofdstad is, hebben plannen om samen te gaan met ROC’s in de ijskast gezet.

Onrust onder studenten ligt zeer gevoelig bij de Chinese autoriteiten, sinds de bezetting van het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad Peking in 1989. Na enkele weken van protest werd die vreedzame studentenopstand door militairen keihard de kop ingedrukt, met zeker honderden en wellicht duizenden doden tot gevolg.

Lees ook:

Stampen is in China bepalend voor je toekomst

Het systeem voor toelating tot universiteiten in China houdt ongelijkheid in stand, maar hervormen is moeilijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden