De Megastad Eefje Rammeloo

In China is het pas echt zomer als de ‘Peking-bikini’ in het straatbeeld verschijnt

Beeld AFP

In China is het pas warm als de ‘Peking-bikini’ weer in zicht is. Anders dan de naam doet vermoeden, is het een fenomeen dat niet is voorbehouden aan de Chinese hoofdstad. Want ook in Shanghai drijven we in juli en augustus gewoonlijk van airco naar airco, terwijl buiten op straat de betreffende ‘bikini’ het stadsgezicht siert. Zodra het kwik de dertig graden aantikt, rollen mannelijke stadsgenoten hun T-shirts op tot onder de oksels, en komen de bleke navels knipperend tegen de felle zonneschijn tevoorschijn.

Wie geluk heeft, kan het shirt handig laten leunen op een afdakje van uitpuilend buikvet. De wind blaast dan verkoelend langs de zwarte haartjes rondom de navel. Een enkeling – maar dan moet het al wel zo warm zijn dat zelfs het laatste greintje cachet wegsmelt – draagt zijn uitgetrokken shirt in zijn hand terwijl de buik glimt en drilt, en plein public.

Thuis trekt mijn man de Peking-bikini alleen aan tijdens het stofzuigen. Ondanks zijn Hollandse manieren begrijpt hij die mannen wel. Het zweet gutst van zijn voorhoofd, dit soort inspanning is extra zwaar in de benauwde hitte. “Dáárom heb ik dus geen sixpack”, grapt hij. “Dan blijft dat shirt nooit goed hangen.”

Zweetvoeten luchten

In de strijd tegen onbeschaafde gewoontes, verklaarden al een aantal steden de bikini tot steen des aanstoots. Jinan, in de provincie Shandong, kondigde deze week aan korte metten te maken met de blote buiken – net als met het luchten van zweetvoeten, pootjebaden, spugen op straat en voordringen in de rij. Je zult maar in Jinan wonen, waar de gemiddelde temperatuur deze week 38 graden was.

Het lijkt erop dat de regel ook voor vrouwelijk bloot geldt. Dames die in Shanghai hun blote buiken tonen, hebben in meerderheid een mooi verzorgd exemplaar, omlijst door stijlvolle sportkleding of naveltruitjes. Helemaal niet vervelend om naar te kijken. Maar de propaganda die de Communistische Partij op de Chinezen afvuurt, is duidelijk: Xi Jinping streeft naar een beschaafde samenleving met goede zeden en hoge morele normen.

Voor blote bierbuiken is in die beschaving geen plaats, besluiten nu lokale overheden. In Tianjin waarschuwde de politie eerder dit jaar boetes van 200 yuan (25 euro) uit te delen voor vergelijkbare onbeschaafde uitingen. Ludieker waren de T-shirts die vrijwilligers uitdeelden aan mannen met ontblote bovenlijven in Handan, vier jaar geleden. Erg blij waren die er niet mee, blijkt uit krantenberichten.

De Peking-bikini kreeg in 2014 erkenning op de catwalk van de London Fashion Week. Helaas voor ontwerper Astrid Andersen trok het witte, strakke truitje (of waren het gewoon mouwen?) minder aandacht dan de indrukwekkende gebruinde xylofoon er onder.

Andersens creatie bereikte voor zover bekend niet de Chinese mannen die zo dol zijn op hun bikini. Misschien had het hen kunnen inspireren om die bierbuik in een sixpack te gieten, wat voor het publiek dan weer prettiger zou zijn.

Aan de andere kant hoort de bikini net zo bij de zomer in Shanghai als de oorverdovende tjirpende krekels in de bomen en slapen in de droge, koude lucht van de airconditioning.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden