Gevangenen

In Bolivia krijgen boekenwurmen een kortere gevangenisstraf

Door te lezen kunnen Boliviaanse gevangenen een strafvermindering krijgen.  Beeld REUTERS
Door te lezen kunnen Boliviaanse gevangenen een strafvermindering krijgen.Beeld REUTERS

Boeken lezen in ruil voor een lagere straf? Het plan dat eerder met succes in Brazilië werd ingevoerd, wordt nu overgenomen door Boliviaanse gevangenissen.

Isabel Bolle

Boliviaanse gevangenen hebben sinds kort een extra reden om naar de boeken te grijpen: een kans op strafvermindering. Zevenenveertig gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land hebben zich aangesloten bij het programma ‘Boeken achter de Tralies’, nadat een soortgelijk plan eerder met succes in Brazilië werd uitgevoerd.

In Bolivia worden gevangenen vaak jarenlang in voorlopige hechtenis gehouden voordat hun rechtszaak eindelijk begint. Gevangenen die zich op de boeken storten worden nu beloond met een verlaging van hun vonnis – wanneer dat eindelijk komt – met enkele weken of maanden. Ondertussen zal de leesvaardigheid onder de gevangenen ook worden opgekrikt, is het idee.

Ook bieden de boeken gedetineerden de mogelijkheid even te ontsnappen aan de onzekerheid van de voorlopige hechtenis, zo vertelt een vrouw die in La Paz vastzit aan persbureau Reuters. “Als ik lees sta ik in contact met de hele wereld”, zegt ze. “Dan verdwijnen de muren en de tralies.”

Lees ook:

Christine Otten helpt zware jongens aan een literaire stem. ‘Ik heb veel van hen geleerd’

Otten geeft schrijfworkshops aan gedetineerden in Heerhugowaard. ‘Ik voer nergens zulke intense gesprekken als in de gevangenis.’

Een open, kleinschalige gevangenis prikkelt gedetineerden om zich positief in te zetten

Op zijn tournee langs gevangenissen laat criminoloog Francis Pakes zich insluiten in een IJslandse bajes. ‘Daar kan ook Nederland een voorbeeld aan nemen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden