Verkiezingen VSOnrust

In Amerika heerst van links tot rechts de angst dat stemmen niet meetellen

Agenten bij een demonstratie, woensdag in Portland, Oregon.Beeld EPA

De spanning in de Verenigde Staten is om te snijden. Bij sommige Amerikaanse stembureaus staan beveiligers en hekken, om de demonstranten uit elkaar te houden.

In de twilightzone, het schemergebied tussen de stembusgang en een duidelijke uitslag, borrelen de spanningen naar boven. Vooral in de nog betwiste staten, maar ook in New York, gingen gisteren groepen mensen de straat op. 

Het meest grimmig werd het bij het centrale stembureau van Maricopa County, het gebied in Arizona waar Phoenix deel van uitmaakt. Daar stonden gisteravond twee groepen burgers tegenover elkaar: een groep aanhangers van Trump, die -soms met wapens in de broekband- demonstreerde tegen de verkiezingszege die hen ontstolen leek te worden. Ze dachten in de opmars van Biden een kwade hand te zien, nadat op Facebook het gerucht verspreid was dat sommige stemmen niet zouden worden goedgekeurd omdat ze waren ingevuld met viltstift. De lokale verkiezingsbeambten, die dat bericht ontkrachtten, konden hen niet overtuigen. Ook lokale overheidsvertegenwoordigers probeerden het, maar de geest was uit de fles.

Er moesten hekken geplaatst worden toen zich tegenover hen een groep Biden-adepten posteerde, die juist ijverde voor het tellen van iedere stem op het stembureau. Opvallend was hoezeer beide groepen leken te hechten aan een eerlijk verloop van de verkiezingen. 

Angst dat stem niet telt voert de boventoon

Ook elders was de roep om eerlijk verloop van de verkiezingen goed hoorbaar. Bijvoorbeeld in New York waar honderden demonstranten, zwaaiend met Amerikaanse vlaggen  en spandoeken door Manhattan liepen.  “Het is heel belangrijk dat onze democratie behouden blijft”, zei de  26-jarige student Meira Harris tegen persbureau Reuters.  “Deze verkiezing heeft zo veel angst veroorzaakt.”

Angst dat hun stem niet telt voerde bij de deelnemers van de verschillende protesten - die over het algemeen rustig verliepen - de boventoon.  “Verkiezingsfraude is wijdverbreid”, zei Trump-stemmer Jimmie Boyd uit North-Carolina bijvoorbeeld tegen persbureau Reuters. Hij is bezorgd dat “linkse mensen hele steden vernietigen, terwijl rechtse demonstranten gedemoniseerd worden als racisten en fobische freaks”.

De vrees dat stemmen verloren gaan, was even goed te horen onder Biden-stemmers. “Tel onze stemmen”, riep Anna Drallios bij een protest in Harrisburg in Pennsylvania. Dat Trump wil dat op sommige plekken het stemmen wordt gestaakt, kwam Drallios, die in 1967 vanuit Albanië naar de Verenigde Staten vluchtte, bekend voor, zei ze tegen een Reuters-verslaggever. “Ik kom uit een communistisch land, en ik weet wat het is om geen stem te hebben. Als we toestaan dat er stemmen van ons worden gestolen, stevenen we af op een dictatuur.”

Plunderingen bleven uit

En ook in het centrum van Detroit, in de staat Michigan, werd het onrustig rondom een stembureau toen een groep voornamelijk Republikeinse waarnemers niet naar binnen mocht van verkiezingsambtenaren. Die laatsten oordeelden dat het risico op verspreiden van het coronavirus in de krappe ruimte te groot was. De politie moest eraan te pas komen om de waarnemers weg te sturen. Zij lieten daarop hun ongenoegen blijken door op de gang ‘God bless America’ te zingen en buiten in een cirkel te bidden voor een goede afloop.

Toch blijven tot nog toe grote plunderdemonstraties uit. In sommige steden, zoals New York, was daar wel rekening mee gehouden. Winkels waren dichtgetimmerd en ordetroepen werden verdekt opgesteld, maar die hoefden nog niet in actie te komen.

Lees ook:
Trump volgt het autoritaire script, maar heeft hij zijn rol wel goed ingestudeerd?

Dat Donald Trump zichzelf prematuur tot winnaar uitriep, verbaasde weinigen, maar shockeerde toch velen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden