Coronahulp

IMF steunt Wit-Rusland met bijna één miljard dollar

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Hoewel het land de afgelopen tijd werd bedolven onder sancties, ontvangt Wit-Rusland toch bijna één miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds.

Jarron Kamphorst

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ondanks het nodige internationale protest toch bijna één miljard dollar aan steun vrijgemaakt voor Wit-Rusland. De gift is onderdeel van een programma van het instituut om de wereldeconomie er weer bovenop te helpen na de klappen die ze te verduren kreeg door de coronacrisis.

Het IMF, dat het bedrag maandag bekendmaakte, gaat daarmee voorbij aan de oproep om geen financiële steun aan Minsk te verlenen. Critici vrezen dat de extra middelen door het regime van Loekasjenko gebruikt zullen worden om de repressie in het land verder op te voeren.

De verdeling van fondsen door het IMF is bedoeld om met name arme landen te helpen de economische schade te boven te komen die de coronacrisis veroorzaakt, aangezien zij veelal niet in staat zijn om zelf grote financiële steunpakketten op te tuigen.

Repressie

Diverse landen riepen het IMF op om Wit-Rusland uit te sluiten van het steunfonds. Ook de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja drong er tijdens haar bezoeken aan onder meer de Amerikaanse president Joe Biden op aan om een stokje te steken voor de financiële steun van het IMF aan Minsk.

In een bericht op Twitter schreef Tichanovskaja dat het regime de één miljard dollar van het IMF zal gebruiken ‘voor repressie en niet om de mensen te steunen’. In een verklaring aan The Moscow Times liet het IMF weten dat de organisatie ‘wordt gestuurd door de internationale gemeenschap, die zaken blijft doen met de huidige regering van Wit-Rusland’ en dat Minsk daarom gewoon de steun ontvangt.

Lees ook:

Het regent al jaren sancties tegen Wit-Rusland, maar halen ze ook iets uit?

Sancties tegen Wit-Rusland zijn niet nieuw. Al jarenlang probeert het Westen despoot Loekasjenko ermee te straffen. Toch zit hij nog altijd op het pluche. Wat gaat hier mis?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden